Hoe kan ik mijn kind helpen bij het leren lezen?

Spannend, je kind leert lezen! Het begint met een “k” en gaat al snel naar “maan roos vis”. Ineens lezen jullie sámen boekjes. Hoe kun je als ouder je kind helpen bij het leren lezen?

Maan roos vis

In groep 3 begint het leren lezen echt. Aan het einde van het schooljaar zou je kind alle letters en bijbehorende klanken moeten kennen. Die klanken plakt je kind aan elkaar tot een woord: m-aa-n. Een paar van zulke woorden vormen samen een zin: “dat is de maan”. En dan kan je kind ineens zélf een boekje lezen! Maan- roos- vis boekjes en boekjes op AVI- Start niveau, AVI- M3 niveau (midden groep 3) en later AVI- E3 niveau (eind groep 3). 

Voorbereidend lezen

Voordat je kind echt leert lezen heeft het al veel geleerd over taal. Groep 1 en 2 bereiden je kind spelenderwijs voor op lezen. De woordenschat groeit door voorlezen. Je kleuter maakt kennis met letters en ontdekt dat daar klanken bij horen. Hé, diezelfde letters staan ook in dat leuke boekje! Warempel, juf tovert die letters om tot een verhaal dat bij de plaatjes hoort! Zo leert je kind hoe de wondere wereld van taal, boekjes en klanken in elkaar zit. 

Thuis helpen bij leren lezen

Leren lezen doet je kind op school. Is het wijs om er thuis ook mee te oefenen?Ja en nee. Ja, want je kind heeft veel aan dagelijks samen lezen en voorlezen. Nee, want met een strenge drilmeester in huis schiet je kind niets op. Houd het lezen vooral leuk. Bied elke dag een leeskwartiertje aan en maak het gezellig! Je kunt erop vertrouwen dat school je kind voldoende ondersteunt in het leren lezen. Maar door dagelijks spelenderwijs samen te lezen draag je als ouder ook een belangrijk steentje bij. Je kind maakt meer leeskilometers en ontdekt veel leuke kanten van het lezen!

Wat kun je doen?

Maak elke dag tijd voor een “Boekenkwartiertje” met je kind. Kies een vast moment, dan wordt het snel een gewoonte. Welke boekjes en hoe? Dat hangt af van de leesfase waar je kind in zit:

Voorbereidend lezen - kleutertijd

Boekje: alfabet
  • Lees boekjes op rijm voor en laat je kind het laatste woord invullen
  • Spreek letters als klanken uit (fonetisch): “sss” in plaats van “es” en “bu” in plaats van “bee”
  • Let ook op de uitspraak van tweetekenklanken: oe, ui, ei, etc.
  • Spreek een letter af die je samen gaat zoeken in een zoekplaat, bijvoorbeeld in “Alfabet” van Charlotte Dematons.
  • Kies een leuk boekje over letters 
  • Lees ook ‘gewoon’ veel voor uit leuke verhalenboeken! Daarvan groeien de woordenschat, het inzicht én het plezier van je kind.

Leren lezen – groep 3 of wanneer je kind er zin in heeft!

• Is je kind toe aan boekjes lezen? Zoek samen bij de jeugdbibliotheek leuke AVI-boekjes uit. Hoe het precies zit met die AVI-niveaus lees je hier
• Knutsel samen een meeleespijl en laat je kind met de pijl de woorden ‘onderstrepen’. 
• Wacht even met helpen of verbeteren: komt je kind er misschien zelf uit?
• Probeer eens wat je kind vindt van “voor-koor-zelf” lezen. Jij begint met rustig en duidelijk voorlezen. Dan lezen jullie samen, “in koor”. Tot slot probeert je kind het zelf!
• Met dobbelsteenlezen maak je van leren lezen een spelletje. Je leest zoveel woorden of zinnen als het aantal ogen dat je gooit! Of maak jullie eigen spelregels…
• Samen lezen kan ook met moeilijkere verhalen. Jij leest het boek voor en wijst zo nu en dan woorden aan die je kind zelf al kan lezen!