De regels van drie: Opdracht

Opdracht niveau Start | Inleven

De rubriek 'Wat zou u doen?' is een vast onderdeel van het Volkskrant Magazine, dat elke week op zaterdag verschijnt.

Lezers kunnen een probleem voorleggen aan andere lezers, die daarop kunnen reageren door een advies terug te sturen. Elke week wordt een selectie uit de reacties gepubliceerd. In bron 1 kun je zien hoe de rubriek eruitziet.

Titel De regels van drie
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau Start | Inleven
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus inleven
Je leert je inleven in de personages
Gemaakt door Marlies Schouwstra
Bron ‘Wat zou u doen’, op: Volkskrant.nl

Hieronder volgen drie problemen uit De regels van drie. Geef advies. Gebruik voor elk advies minimaal 100 woorden.

Wat zou u doen?

Mijn overgrootvader woont in IJsland en kan niet meer zo goed voor zichzelf zorgen. Hij is oud en ziek en hij zegt dat hij ‘op’ is. Mijn moeder en oma willen hem meenemen naar Nederland om voor hem te zorgen, maar opi Kas (zo heet hij) wil de bergen in trekken om er te sterven. Nu heeft hij mij gevraagd of ik hem wil helpen. Wat moet ik doen? 

Twan


Wat zou u doen?

Mijn grootvader woont al jaren in IJsland. Nu heb ik van een van zijn dorpsgenoten gehoord dat het niet zo goed met hem gaat. Mijn moeder en ik vinden dat familieleden er zijn om voor elkaar te zorgen en we zijn naar IJsland gegaan om hem over te halen om mee naar Nederland te gaan. Maar die stijfkop wil niet. Wat moeten we doen?

EliseWat zou u doen?

Ik ben altijd een vrije jongen geweest. Mijn hele leven heb ik vis gevangen. Ik woon al jaren in IJsland. Daar voel ik me thuis. Inmiddels ben ik te oud om vis te vangen en volgens de dokter heb ik nog een paar maanden te leven. Ik voel me eerlijk gezegd ook wel ‘op’. Nu hebben mijn dochter en kleindochter daar lucht van gekregen en zijn ze naar IJsland gekomen. Het is mij wel duidelijk dat ze willen dat ik meega naar Nederland. Ze zeggen dat ik niet voor mezelf kan zorgen en doen alsof ik seniel ben. Nou, ik ben misschien oud, maar niet gek! Ze bedoelen het goed, dat weet ik wel, en ik wil geen ruzie, maar ik vind het een waardeloos plan. Wat moet ik doen? 

Kas