Schaduwspits: Opdracht

Opdracht niveau 2

Stel je voor: de mediatheek op jouw school heeft de hulp van de leerlingen ingeroepen voor een grootschalig project: alle boeken moeten voorzien worden van genrestickers. Het plan is eenvoudig: als elke leerling een sticker plakt op het boek dat hij net heeft gelezen, schiet het lekker op. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Titel Schaduwspits
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 2
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus genres
Je leert reflecteren op de vraag tot welk genre een boek behoort
Gemaakt door Ymkje Visser

A

Je hebt dit stickervel gekregen:

Het probleem is dat onder de pictogrammen alleen een code staat en niet de naam van het genre. Noteer bij elk pictogram de naam van het genre.
Kies uit: avontuur - biografie - cowboys en Indianen - detective - dieren - dokters - familie - fantasie - geschiedenis - grappig - griezel - kerst - liefde - oorlog -paarden - Pasen - psychologisch verhaal - school - science fiction - seks - Sinterklaas - sociaal/politiek verhaal - spanning - sport – vriendschap


B

Vraag 1

Welke drie genres passen bij het boek dat jij hebt gelezen?


Vraag 2

Je mag maar één sticker op het boek plakken. Voor welke genresticker kies je? Leg duidelijk uit waarom die sticker beter bij het boek past dan de andere twee stickers.


Vraag 3

Sommige leerlingen merken op dat er niet één sticker echt goed bij het boek past. In dat geval mogen ze een voorstel doen voor een nieuwe sticker. Teken een genresticker die goed op jouw boek zou passen. Zet er ook bij hoe het genre heet.


(Literaire) theorie

Biografie Waargebeurd verhaal over iemand die echt bestaat of heeft bestaan.
Sociaal/politiek verhaal Een verhaal over politiek of problemen in de maatschappij.
Psychologisch verhaal Een verhaal waarin de gedachten en gevoelens van de personages heel belangrijk zijn.