Zes seconden: Regel 1: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Kwesties: vriendschap 2

Titel Zes seconden: Regel 1
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 1 | Kwesties: vriendschap
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties: vriendschap
Je leert reflecteren op een belangrijke kwestie in het verhaal
Gemaakt door Marlies Schouwstra

A

Hieronder staan zes uitspraken over vriendschap uit Zes seconden.
Welke van deze uitspraken vind je herkenbaar? Leg uit.

Vraag 1

'Dat ik met Olivia omga, betekent niet dat ik vriendinnen met haar ben. Ik ben 'vriendinnen' met haar: tussen aanhalingstekens en beter weten in. Ik zit in dezelfde vriendengroep, alleen omdat Jacky en Hanna er ook in zitten.' (32)


Vraag 2

Als beste vriendin heb je geen poot om op te staan als je wordt ingeruild. […] Bij een vriendschap kun je het niet uitmaken als iemand anders opeens je plek inneemt.' (33)


Vraag 3

'Achteraf weet ik dat je en vriendschap niet op schuldgevoel of medelijden moet bouwen, maar op dat moment dacht ik dat ik er goed aan deed. Ik wilde haar helpen.' (75)

Vraag 4

'Als we ook maar een beetje vriendinnen waren, dan verbrak ik op dat moment misschien wel de belangrijkste vriendinnencode die er is: ik verraadde haar bij haar moeder.' (77)


Vraag 5

'Je was niet bevriend met mij om mij, maar omdat het je goed uitkwam.' (186)


Vraag 6

'Vriendinnenverraad is het hoogste verraad dat er is.' (186)


B

Bespreek uitspraak 2 tot en met 6 in ongeveer 100 woorden. Leg uit:
a. wie het zegt;
b. wat de aanleiding is voor de uitspraak.

We hebben de eerste uitspraak voorgedaan:
'Uitspraak 1 wordt gedaan door Jasmijn. Eerst was Jacky Jasmijns beste vriendin en daarna is Olivia erbij gekomen. Hanna is er later gekomen, omdat Jasmijn zich buiten gesloten voelde door Jacky en Olivia. Jasmijn wil met Jacky blijven omgaan en daarom accepteert ze Olivia, maar eigenlijk vindt ze Olivia heel stom. Sinds ze een rijke stiefvader heeft, heeft Olivia veel geld en is ze arrogant geworden, ze voelt zich beter dan andere mensen. Daarom vindt Jasmijn dat Olivia niet echt een vriendin van haar is.' 


C

Vraag 1

Je hebt tijdens het lezen natuurlijk gemerkt dat de 'vriendinnen' niet altijd leuk 'egen elkaar doen. In het begin van het verhaal reageert Jasmijn anders op onaardig gedrag dan aan het eind. Leg dit uit.


Vraag 2

Hoe komt het dat Jasmijn aan het einde van het verhaal anders op haar vriendinnen reageert dan in het begin?


Vraag 3

Zes seconden is een spannend verhaal over het Feest en de Afrekening, maar het gaat ook over vriendschap. Wat vind je het leukst aan het boek: dat het spannend was of dat het over vriendschap gaat? Of horen beide dingen bij elkaar? Leg je antwoord uit.