Stilte heeft een eigen stem
Lezen voor de lijst
Madrid, 1957. In Spanje is dictator Franco aan de macht. De rijke Amerikaanse Daniel (18) verblijft met zijn ouders in een chique hotel. Daar leert hij het kamermeisje Ana kennen. De vonk slaat snel over, maar hun liefde is vanwege hun verschillende achtergrond onmogelijk. Daniels grote passie is fotografie en hij gaat samen met Ana op pad om foto’s te maken. Zo leert hij het ‘echte’ Spanje kennen en ontdekt hij welke verschrikkelijke dingen er gebeuren tijdens Franco’s bewind.
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het verhaal wordt verteld vanuit vijf personages: Daniel, Ana, haar broer Rafael, haar zus Julia en haar nicht Puri. Tijdens het Franco-regime heerste er een zwijgcultuur in Spanje; mensen durfden niet zomaar te zeggen wat ze dachten of vermoedden uit angst om opgepakt te worden. Zelfs familieleden hielden vaak dingen voor elkaar verborgen in een poging hun dierbaren te beschermen. Dit geldt ook voor Ana’s familie. Hierdoor ontstaan veel open plekken. Als je goed oplet tijdens het lezen, vallen alle puzzelstukjes vanzelf op hun plek en weet je eerder dan sommige personages hoe de vork in de steel zit.
Tussen de hoofdstukken heeft de schrijfster citaten uit interviews en fragmenten uit krantenartikelen, tijdschriften en boeken opgenomen. Deze historische bronnen geven een goed beeld van de manier waarop er ten tijde van het Franco-regime werd gedacht en gehandeld.
De personages gebruiken regelmatig Spaanse woorden en uitdrukkingen. Achterin het boek staat een woordenlijst waarin je de betekenissen kunt opzoeken.
Om over na te denken
Doe jij altijd wat er van je wordt verwacht of kies je liever je eigen pad? Houd jij weleens zaken voor je om een ander te beschermen? Hoe kom je achter de waarheid als niemand erover durft te praten? Worden mensen gevormd door de maatschappij waarin ze leven? Wat zou je doen als je verliefd bent op iemand met wie het nooit iets kan worden? Zou je het contact dan verbreken of zou je diegene toch blijven zien?
Prijzen
- Genomineerd voor Het Beste Boek voor Jongeren (2021). Meer informatie.
Wat anderen van dit boek vonden
'Sepetys heeft een vlotte schrijfstijl. Ze werkt met korte hoofdstukken waardoor het verhaal aangenaam leest. Er worden regelmatig Spaanse woorden weergegeven in het verhaal waardoor je de eigenheid van Spanje tijdens de burgeroorlog inwendig voelt. Sepetys schrijft met luchtige zinnen toch een heftig verhaal dat je bij de keel grijpt.'
Shel, op: Hebban.nl
‘De fijne schrijfstijl, het goede inhoudelijke verhaal en de zeer fijne vertaling van Aleid van Eekelen-Benders maken dat je dit 550 pagina’s tellende boek in mum van tijd uit hebt. Het is duidelijk dat Sepetys veel en grondig brononderzoek heeft uitgevoerd om dit verhaal op deze wijze te kunnen vertellen. Brieffragmenten en citaten van o.a. Amerikaanse presidenten zijn waardevol tussendoor en maken het nog echter. De foto’s, bronnenlijst en woordenlijst achterin maken het helemaal compleet.’
Irene, op: Deleesfabriek.nl
'Stilte heeft een eigen stem is een episch liefdesverhaal dat hier en daar last heeft van teveel nadrukkelijkheid en melo-dramatiek maar blijft toch fier overeind. Omdat er een achtergrond wordt geschetst die goeddeels onbekend én interessant is. De research is indrukwekkend en voegt veel toe. Juist met de ontwikkelingen in bijvoorbeeld Wit-Rusland en leiders in andere landen die zich steeds meer totalitair gaan gedragen, is het boek actueel. Het laat nog eens zien hoeveel lef het kost om je stem te laten horen.’
Jaap Friso, op: Jaapleest.nl
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Ruta Sepetys woont in Amerika en is de dochter van een Litouwse vluchteling. Ze schrijft historische romans en staat erom bekend ‘vergeten geschiedenissen’ te vertellen. Voor haar debuutroman Schaduwliefde baseerde ze zich op de geschiedenis van haar eigen familie. Ze interviewde familieleden die in Litouwen achterbleven en andere overlevenden van de strafkampen onder het Stalinregime. Haar boeken worden zowel door jongeren als volwassenen gelezen.
Op deze site vind je meer informatie over de auteur: Ruta Sepetys
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Tatiana de Rosnay
-
Jean-Claude van Rijckeghem
-
Judy Blundell
-
Rindert Kromhout