Extreem luid & ongelofelijk dichtbij: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Betekenis

Titel Extreem luid & ongelooflijk dichtbij
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Betekenis
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus Betekenis
Je leert een vergelijking te maken tussen boek en film.
Gemaakt door Janneke Blok

In 2011 kwam de film Extremely loud & incredibly close uit. Voor degenen die het boek al hadden gelezen, kwam de film als een grote teleurstelling. In een interview uit de Volkskrant van 13 maart 2012 zegt Jonathan Safran Foer hier zelf over:

'Het is lastig. Ik bedoel, het is een Hollywoodfilm, geen filmhuisfilm. Ze proberen een groot publiek te bereiken en emoties los te maken. Dat gezegd zijnde: ik vond het goed. Ik moest een beetje huilen.'(Interview met de schrijver over de verfilming van zijn boek Extreem luid & ongelooflijk dichtbij in de Volkskrant.)

A

Bekijk eerst de film en beantwoord daarna de volgende vragen:

  1. Probeer je voor te stellen dat je het boek niet hebt gelezen. Wat vind jij van de film als film? Kies ten minste drie beoordelingswoorden en licht je keuze toe aan de hand van één of meer voorbeelden uit de film.Kies uit: indrukwekkend - verdrietig - grappig - saai - verrassend - realistisch - (on)geloofwaardig - moeilijk - herkenbaar - spannend - ontroerend - schokkend - gewoon - origineel - leerzaam - vreemd - anders, namelijk …
  2. Wat vind jij van de film als verfilming van het boek Extreem luid & ongelooflijk dichtbij?

         a. Noteer drie dingen die wel in het boek voorkomen, maar in de film zijn weggelaten.

         b. Noteer drie dingen die niet in het boek voorkomen en in de film zijn toegevoegd.

         c. Noteer drie dingen die in de film in andere opzichten anders zijn dan in het boek.

         d. Wat vind je ervan dat de regisseur zich aanzienlijke vrijheden heeft gepermitteerd in zijn verfilming van Extreem luid & ongelooflijk dichtbij?

     3. Wat vond je beter, het boek of de film? Licht je antwoord toe.

B

Herlees het bovenstaande citaat. Foer zegt dat hij de film goed vindt als je in je achterhoofd houdt dat het om een Hollywoodfilm gaat en niet om een filmhuisfilm. Filmhuizen vertonen kleine, vaak artistieke films, die maar een select publiek kan waarderen. Vergelijk het met een fastfoodrestaurant en een culinair visrestaurant.De meeste mensen vinden fastfood (af en toe) lekker, maar niet iedereen houdt van de uitgesproken smaak van bijzondere vissoorten.

  1. Ben je het met Foer eens dat Extremely loud & incredibly close een typische Hollywoodfilm is, bedoeld voor een grote groep mensen? Leg uit.
  2. Geldt dit denk je ook voor het boek? Beargumenteer je antwoord.