De leesniveaus 15-18 jaar

Lezen voor de lijst

Hier vind je een beschrijving van de zes niveaus van Lezen voor de lijst | 15-18 jaar

 

Niveau 1

Je leest het liefst niet al te dikke (jeugd)boeken en boeken waarin veel gebeurt. De hoofdpersonen moeten van je eigen leeftijd zijn. Je leest graag over avonturen of problemen.

> Titellijst Niveau 1

 

 

Niveau 2

Jeugdliteratuur spreekt je zeker nog aan, maar boeken met volwassenen in de hoofdrol vind je ook prima. Belangrijk is dan wel dat je je goed met de hoofdpersoon kunt identificeren. Ook mag het boek niet al te verwarrend zijn. 

> Titellijst Niveau 2

 

 

Niveau 3

Je interesseert je vooral voor de inhoudelijke kant van boeken. Je leest graag over psychologische of maatschappelijke onderwerpen. Boeken vertellen je over de wereld om je heen, zetten je aan het denken of helpen je om idee├źn te vormen. Je vindt het ook leuk om met anderen over boeken te praten.

 > Titellijst Niveau 3

 

Niveau 4

Je hebt oog voor hoe de schrijver het verhaal vertelt. De stijl en de opbouw mogen best wat ongewoon zijn. Ook vind je complexe personages en gebeurtenissen die ver van je afstaan interessant. Je hebt geleerd om een oordeel te vormen over het boek, op grond van allerlei argumenten.

> Titellijst Niveau 4

 

Niveau 5

Je kunt complexe boeken lezen en verschillende betekenislagen onderscheiden. Je bent niet alleen ge├»nteresseerd in moderne, maar ook in oudere werken en kunt die plaatsen in de cultuurhistorische context, eventueel nadat je zelf onderzoek hebt gedaan met behulp van secundaire literatuur. Je bent goed in staat om hierover met anderen van gedachten te wisselen.

> Titellijst Niveau 5

 

Niveau 6

Je bent een veellezer. Je gaat graag je (eigenzinnige) gang. Je legt allerlei verbanden tussen de door jou gelezen boeken. Intertekstualiteit vind je interessant. Je zoekt vaak extra informatie op over boeken of schrijvers. Als een boek niet goed is geschreven, haak je af. 

> Titellijst Niveau 6