Alles is weg: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Betekenis

Alles is weg is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lieke Kranendonk, het nichtje van de schrijfster Anke. Lieke verloor haar beste vriend bij een ongeluk. Pas jaren later is dit verhaal door haar tante opgeschreven. Dat zou je een onderdeel van het rouwproces kunnen noemen. Veel mensen schrijven vreselijke gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt van zich af.

Titel Alles is weg
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 1 | Betekenis
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus betekenis
Je leert na te denken over de redenen waarom mensen boeken schrijven
Gemaakt door Cilla Geurtsen
Bron 1 psychologisch.nu | 'Oud zeer en zielenpijn kun je van je afschrijven'
Bron 2 eenvandaag.nl | reportage 'Klasgenoten maken film over overleden leerling'

Vraag 1


Heb jij een dagboek? Zo ja, hoe vaak schrijf je daarin? Schrijf je vooral over leuke of over vervelende dingen die je meemaakt? Heb je geen dagboek? Schrijf jij dan wel eens dingen van je af? Leg je antwoord uit.


Vraag 2


Lees nu eerst bron 1 over 'Van je afschrijven' en bestudeer daarna het volgende citaat nauwkeurig: 'Oud zeer wordt in de praktijk levend gehouden doordat iemand systematisch alles probeert te vermijden wat hem aan de ellende herinnert. Deze krampachtige manier van leven eist zijn tol in het dagelijkse leven en staat vaak een normale verwerking in de weg.'
Geef je mening over dit citaat. Ben je het ermee eens of niet?   


Vraag 3


Bekijk nu onderstaande reportage van EenVandaag over de dood van een jongen in Leeuwarden (bron 2). Daarin worden weer andere aspecten genoemd die van belang zijn bij rouwverwerking. Noteer deze.   


Vraag 4


Hoe zit dit voor Lieke Kranendonk? Zou het schrijven van dit boek samen met haar tante haar uiteindelijk geholpen hebben met het verwerken van de dood van haar vriend? Leg je antwoord uit in 100 woorden.    


Vraag 5


Het lezen van boeken over rouwverwerking wordt nergens genoemd als middel om een groot verlies te verwerken. Denk jij dat dit wel zou kunnen helpen? Schrijf hierover een artikeltje voor de schoolkrant van ongeveer 250 woorden.