Alles is weg: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Personages

In Alles is weg komen best veel personages voor. Deze mensen hebben bijna allemaal een relatie met elkaar: broer, vriend, moeder, buurman, etc. De hoeveelheid personages in dit boek kan best even ingewikkeld zijn. In deze opdracht ga je de verhoudingen tussen de personages schematisch weergeven.

Titel Alles is weg
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 1 | Personages
Studielast 1 uur
Werkvorm tweetal
Focus personages
Je leert personen en relaties in kaart te brengen
Gemaakt door Cilla Geurtsen

Vraag 1


Neem een papiertje voor je en schrijf in twee minuten zoveel mogelijk namen van mensen op die je kent. Gebruik een timer. Begin bijvoorbeeld met je vader, je moeder, de leraar die nu voor de klas staat. Doe deze opdracht niet samen.   


Vraag 2


Hoeveel namen heb je opgeschreven? Was het moeilijk om die namen te bedenken? Kun je de namen die je hebt ook opgeschreven ook verdelen in categorie├źn? Noteer die categorie├źn en vergelijk daarna jullie indelingen.   


Vraag 3


Schrijf nu, uit jullie hoofd, zoveel mogelijk namen van personages uit Alles is weg op.   


Vraag 4


Was het moeilijk om de namen uit het boek te reproduceren? Zo ja, waar zou dat door komen?   


Vraag 5


Een sociogram is een schema waarin je alle personages in hun relatie tot de andere personages laat zien. Als je in een zoekmachine 'sociogram' intypt en zoekt naar afbeeldingen, kun je veel verschillende voorbeelden zien. Maak nu eens samen een sociogram van de personages uit Alles is weg. Je mag het boek er nu wel bij hebben. Wees zo volledig mogelijk.   


Vraag 6


Benoem vervolgens de relatie die de personages met elkaar hebben; bijvoorbeeld vader en zoon, geliefden, vrienden, et cetera.   


Vraag 7


Bekijk vervolgens of in je sociogram zichtbaar is welke personages de meeste verbindingen met elkaar hebben. Schrijf op welke namen de meeste verbindingen hebben. Was je bij opdracht 3 ook personages vergeten die nu wel in het sociogram staan? Hoe zou dat komen?   


Vraag 8


Helpt het maken van een sociogram jullie bij het ontdekken van de relaties tussen personages in een boek? Zou je bij een volgende opdracht uit jezelf een sociogram gaan maken? Leg uit waarom je dat wel of niet zou doen.