Francien laat je tieten nog eens zien: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Genre

Titel Francien laat je tieten nog eens zien
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 1 | Genre
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus genre
Je leert reflecteren op het genre
Gemaakt door Sara Janssen

Het boek van Francien Regelink wordt ook wel chicklit genoemd. Lees het stukje tekst onder Literaire theorie over chicklit rustig door.

Vraag 1

Geef een omschrijving van de term chicklit in je eigen woorden.


Vraag 2

Noem vijf kenmerken van chicklit.


Vraag 3

Ben jij een liefhebber van chicklit-boeken? Waarom wel/niet?


Vraag 4

Voldoet het boek van Regelink aan de kenmerken van chicklit? Aan welke eisen wel en aan welke eisen niet? Leg uit.


Vraag 5

Kijk naar de boekomslagen bovenaan / onderaan deze opdracht. Noem twee overeenkomsten tussen de andere omslagen en het boek van Regelink.


Vraag 6

Noem nu ook twee verschillen. Wat is de functie van deze verschillen, denk je?

(Literaire) theorie


Chicklit - De term 'chicklit' verwijst op een oneerbiedige manier naar jonge vrouwen, 'chickies' oftewel 'grieten'. Chicklit is meestal door en voor vrouwen geschreven en gaat over onderwerpen die vrouwen aanspreken. De hoofdpersoon is altijd een jonge vrouw die een bepaalde ontwikkeling of groei doormaakt. De vrouwen wonen en werken bijna altijd in de grote stad. In de term 'chicklit' zou ook een verwijzing naar de clitoris zitten; chicklitverhalen gaan vaak over de seksuele verlangens en avonturen van jonge vrouwen, al is seks nooit het hoofdonderwerp. Humor, eigentijdsheid en zelfspot zijn toonaangevend voor dit genre. De onderwerpen zijn nooit heel zwaar op de hand en de verhalen lopen altijd goed en positief af. De moeder van het genre is het succesvolle Bridget Jones's Diary (1996) van Helen Fielding, een bitterzoete komedie over een alleenstaande jonge vrouw die geluk in de liefde zoekt. (Naar: Algemeen letterkundig lexicon)