Francien laat je tieten nog eens zien: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Kwesties

Berichten over sexting zijn al een paar jaar trending topic. De kranten geven alarmerende cijfers, in tijdschriften lees je verhalen van slachtoffers en aan ouders wordt geleerd hoe sexting bij hun kind te voorkomen. Naar buiten komen met je verhaal is vandaag de dag bijna geen taboe meer, maar eerder een logisch gevolg om anderen te behoeden voor de gevaren van sexting. Maar leren jongeren er wel van?

Titel Francien laat je tieten nog eens zien
Niveau boek niveau 1
Opdracht niveau 2 | Kwesties
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel of als tweetal
Focus kwesties
Je leert reflecteren op de rol van een boek in een actuele discussie over de gevolgen van een gedigitaliseerde samenleving
Gemaakt door Sara Janssen
Bron 1 nos.nl
Bron 2 parool.nl
Bron 3 lindanieuws.nl
Bron 4 lindanieuws.nl
Bron 5 qpido.nl
Bron 6 lc.nl
Bron 7 nrc.nl

Voor deze opdracht ga je nadenken over de vraag hoe jongeren hun digitale gedrag kunnen veranderen (en of dat ├╝berhaupt wel mogelijk is).

In deel A doe je een klein onderzoekje en maak je kennis met de berichtgeving in de media. In deel B schrijf / bedenk je een onderdeel voor een campagne van de instelling Qpido (bron 5), een organisatie die voorlichting geeft op scholen.

A

Lees en/of bekijk al het bronnenmateriaal (bron 1 t/m 7).

Vraag 1

Werkt de aanpak tot nu toe? Hoe komt dat denk je? Leg je antwoord uit.


Vraag 2

Een deel van het bronnenmateriaal gaat ook over ouders. Wat vind je van de zorgen die ouders hebben over het digitale gedrag van hun kinderen (bron 7)? Zijn hun zorgen terecht? Leg je antwoord uit.


B

Vraag 1

Zou het lezen van het boek van Francien Regelink kunnen werken, denk je? Helpt het lezen van dit boek? Waarom wel/niet? Leg je antwoord uit.


Vraag 2

Bedenk een goed onderdeel voor een campagne van Qpido. Wat zou echt sexting onder jongeren kunnen voorkomen? En wordt het boek van Francien dan wel of niet een onderdeel van je idee?
Werk je voorstel schriftelijk uit (max. 300 woorden).