Weerlicht
Lezen voor de lijst
Lea (15) is aan het herstellen van een eetstoornis en dwangneurose. Ze dwingt zichzelf op vaste momenten uitputtende oefeningen te doen en volgt een strikt voedingsschema. Lea slaat zo ver door in haar regime dat ze er bijna aan onderdoor gaat. Toch besluiten Lea’s ouders om met het gezin een lange rondreis te maken door Noorwegen.
De drie weken in Noorwegen moeten voor Lea het begin van haar herstel zijn. Voor Ronja, Lea’s moeder, die een longaandoening heeft en afhankelijk is van een zuurstoftank, betekent de reis een weerzien met haar broer die in Noorwegen woont. Lea’s broer Fos was liever met zijn vrienden op vakantie gegaan, dus worden hem uitdagende wandelingen door de bergen beloofd. Lea’s vader hoopt iedereen bij elkaar te houden. Zou dat allemaal lukken of is er onweer op komst?
Leen het e-book of luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het boek is heel toegankelijk geschreven, vanuit het perspectief van Lea. In terugverwijzingen en flashbacks ontdek je hoe Lea’s eetstoornis is ontstaan en hoe het zelfs zover kwam dat Lea bijna moest worden opgenomen. De verteller van het verhaal, Lea dus, lijkt de lezer op afstand te houden, zoals ze ook met haar broer en ouders doet. Als lezer merk je dat Lea’s probleem groeit en voel je je soms machteloos. Je zou haar willen helpen, net als Lea’s ouders, en dat kan frustrerend zijn. Toch krijg je steeds meer begrip en zelfs sympathie voor Lea.
Om over na te denken
Moeten jongeren met een eetstoornis gedwongen worden om professionele hulp te accepteren?
Is het egoïstisch om hulp te weigeren als het niet goed met je gaat?
Hoe kun je iemand die eigenlijk niet geholpen wil worden, het beste helpen?
Is het beter als ouders hun kinderen streng controleren of verdienen kinderen juist meer vrijheid en vertrouwen van hun ouders?
Welke informatie mogen ouders voor hun kinderen verzwijgen?
Prijzen
- Genomineerd voor de Bronzen Uil 2023 (shortlist)
- Genomineerd voor ‘Beste Boek voor Jongeren’ 2023
Trailer 'Onder de huid'
Podcastvideo met de schrijfster (fragment)
Wat anderen van dit boek vonden
'Veel pubermeisjes en jonge vrouwen kampen met psychische problemen. De druk om te presteren en ertoe te doen is groot. Ook in de literatuur komt dit terug, zoals in Het begin en zijn oneindigheid van twintiger Corinne Heyrman. Maar waar Heyrman vooral een probleem en de oorzaak daarvan onderzoekt, vertelt Wortel een verhaal. En dat doet ze, om het puberiaans te zeggen, megagoed.'
Lies Schut, op: telegraaf.nl
'Met Weerlicht schreef Jante Wortel beloftevol young adult-proza. Het boek draait op een ijzersterk, beklemmend personage, waarmee de auteur toont dat ze met veel gevoel een urgent en actueel thema kan vormgeven. Het kan niet verbazen dat dit boek binnenkort op talloze leeslijsten prijkt. Het kan evenmin verbazen dat dit boek in menig bibliotheek vaak zal worden ontleend. Weerlicht is een veelbelovende flits aan de literaire einder.'
Jan-Bart Claus, op: tzum.info
'Ik hou van coming of age boeken waarin kinderen iets moeilijks hebben te overwinnen. Lastige ouders bijvoorbeeld. In dit boek heeft hoofdpersoon Lea ook iets lastigs te overwinnen: zichzelf. Misschien is het weinig empathisch van me, maar ik vond het best moeilijk om met haar mee te leven. Eét gewoon en hou op met het jezelf en je ouders onnodig moeilijk te maken, dacht ik de hele tijd. Dat het zo simpel niet is, weet de auteur overigens wel goed te verwoorden.'
Polly Eva Hatloy, op: hebban.nl
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Jante Wortel (1996) schreef haar debuutroman Weerlicht op basis van haar eigen ervaringen. Zij is net als hoofdpersoon Lea teruggetrokken, stil en streng voor zichzelf; ook zij speelde vroeger viool. Samen met de eveneens debuterende Corinne Heyrman (Het begin en zijn oneindigheid) heeft ze haar ervaring – een persoonlijke roman publiceren over een hoofdpersoon met een eetstoornis – verwerkt in een voorstelling, ‘een performatief gesprek’ getiteld Onder de huid.
Jante Wortel werkt in een boekwinkel en komt daardoor bijna dagelijks met een nieuw boek thuis. (Ze is geen familie van schrijfster Maartje Wortel.)
Op Instagram vind je informatie over de auteur: Jante Wortel
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
Francien laat je tieten nog eens zien
Francien Regelink
-
Philip Huff
-
Karin Amatmoekrim
-
Tessa de Loo
-
Jente Posthuma
-
Myrthe van der Meer