De Camino
Lezen voor de lijst
De Limburgse Lotte en de Bosnische vluchteling Emil lijken al jaren een gelukkig getrouwd stel. Ze wonen in Zuid-Limburg en hebben twee succesvolle zonen van rond de twintig. Na een zware ziekte én genezing besluit Emil ‘de Camino’ te gaan lopen - dat is een erg populaire pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Noordwest-Spanje. Tijdens zijn voetreis pleegt Emil zelfmoord.
Lotte is totaal verbijsterd. Zij heeft geen enkele verklaring voor Emils daad. Was het wel zelfmoord? Wie was Emil dan eigenlijk? Om antwoorden te vinden op haar vragen besluit Lotte dezelfde tocht als haar man te lopen. Dat doet ze op precies dezelfde dagen in juli en augustus, maar dan een jaar later. Tijdens haar tocht gebeuren er raadselachtige dingen.
Leen het e-book of het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden (PDF)
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
De Camino is een spannend boek. Door de historische achtergrond is het meer dan een gewone thriller. Die achtergrond speelt een belangrijke rol. Je komt via lange brieffragmenten veel te weten over de oorlog in voormalig Joegoslavië dertig jaar geleden. Daarbij pleegden de strijdende partijen onvoorstelbare gruwelijkheden, ook tegenover ‘gewone burgers’. De wreedheden worden in de roman onomwonden beschreven, maar er is ook aandacht voor de vraag hoe mensen tot zulke onmenselijke daden kunnen komen.
De meeste lezers zullen dit een fijn en prettig leesbaar boek vinden. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Het verhaal wordt voor het grootste deel door hoofdpersoon Lotte verteld, terwijl zij de camino loopt en veel ontmoetingen heeft. Zij doet per dag direct verslag van haar tocht. Dat geeft het verhaal vaart en maakt het boek overzichtelijk. Aan het eind van elke dag is een brieffragment opgenomen; het lijkt erop dat Emil deze stukken geschreven heeft tijdens zijn camino een jaar eerder. Hij vertelt daarin over zijn jeugd in Bosnië en over de oorlog. Daarnaast zijn er een paar stukjes die door een onbekende zijn geschreven. Als je daardoor even de draad kwijt bent, moet je gewoon doorlezen; uiteindelijk wordt alles duidelijk. En misschien te mooi om waar te zijn: Lotte beleeft op haar wandeltocht nog een romantische liefde met een andere bedevaartganger.
Tot slot de plot: de persoonswisselingen maken het misschien lastig vast te stellen wie nu eigenlijk wie is of, beter gezegd: wás. Neem de tijd om rustig na te denken over de kern van het verhaal: de reden voor de zelfmoord van Emil en de bizarre manier waarop hij dat deed. Uiteindelijk worden alle verwikkelingen ontrafeld en begrijp je ongetwijfeld wat er zich allemaal heeft afgespeeld.
Om over na te denken
Heb jij een idee waarom mensen ‘op bedevaart gaan’? En waarom speciaal die ene tocht: de camino?
Zou je zelf ooit zo’n inspannende voetreis of fietstocht willen maken? Waarom wél of juist niet?
Stel je voor: je ontdekt dat een goede vriend(in) altijd gelogen heeft over iets belangrijks, iets persoonlijks. Hoe zou jij reageren?
En in verband daarmee: moet de waarheid altijd verteld worden? Is het soms misschien beter de waarheid nog maar even niet te vertellen?
Een kenmerk van oorlogen is dat er altijd gruwelijkheden plaatsvinden, ook tegenover onschuldigen. Hoe kunnen mensen volgens jou tot zulke onmenselijke daden komen?
Ken jij het gevoel van ‘wroeging’? Heeft wroeging altijd te maken met zeer ernstige daden of kan het ook om ‘kleine foutjes’ gaan?
Prijzen
- Bekroond met de NS Publieksprijs voor het bestverkochte boek in 2023
- Bekroond met de Hebban Thrillerprijs 2022
- Bekroond met een Gouden Boek: meer dan 200.000 keer verkocht
Lanceringsvideo
Vlogboek
Wat anderen van dit boek vonden
‘Anya Niewierra heeft gedegen onderzoek gedaan naar alle bij haar verhaal betrokken items. Je kunt dus ook nog veel leren van De Camino. Ze weet moeiteloos dieper op gevoelens en situaties in te gaan en ze laat de spanning geen moment verslappen. Iedere keer als Lotte weer een stukje van de sluier van het verleden oplicht, gebeurt er iets verontrustend en om haar heen vallen opvallend veel slachtoffers. Toeval, ongelukjes of toch iets duisterder?’
Judith van der Boon, op: chicklit.nl
‘Een aangename, bij vlagen wat melodramatische thriller van Niewierra die speelt op de Camino, een deel van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het wandelpad voert dwars door het desolate en mistige Franse Massif Central. Al in de 18de eeuw zou een onbekend beest daar in de donkere dennenbossen menige vrouw hebben verscheurd. Kortom, een beter decor voor een thriller is er niet.’
AV, op: vn.nl
‘Door de gekozen structuur krijgt het verhaal zijn thrillerkarakter. En het moet gezegd, er komen veel verhaallijnen in dit boek die door de schrijfster keurig netjes worden afgehecht. Daarover mogen de lezers zeker niet klagen. Er staat dus een stevig, maar ook lijvig verhaal. Misschien ook wel een beetje te lijvig, want er wordt wel heel veel uitgelegd.'
Cees, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Anya Niewierra (1964) groeide op in Kerkrade. In het dagelijks leven was zij directeur van de VVV Zuid-Limburg, tot zij eind 2024 kon gaan leven van de pen. Min of meer bij toeval begon zij rond 2010 in haar vrije tijd te schrijven. Inmiddels heeft zij vijf literaire thrillers op haar naam, waaronder Het bloemenmeisje (2019) en De nomade (2024). De Camino (2021) is een ongekend succes: in 2023 én 2024 was dit het bestverkochte boek in Nederland. Voor deze thriller deed Niewierra uitgebreid onderzoek naar de Balkanoorlog (1991-1995) en de gevolgen van de daarbij gepleegde gruweldaden. Daarnaast verdiepte ze zich in ‘de fabricage van chocola’ (haar hoofdpersoon is chocolatier) en het fenomeen langeafstandswandelingen. Tijdens een interview met de Volkskrant kreeg ze de vraag wat ze liever heeft: een vijfsterrenbeoordeling van een recensent of 100.000 verkochte boeken. Haar antwoord: ‘Een vijfsterrenrecensie is uiteindelijk ook maar een mening van één individu. Dus ik kies voor de honderdduizend exemplaren (…). Dat betekent dat ik veel verschillende mensen heb geraakt. Dat vind ik belangrijker dan me te mengen in een discussie of de kranten meer aandacht zouden moeten besteden aan mijn boeken.’
Op deze site vind je informatie over de auteur: Anya Niewierra
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Daan Heerma van Voss & Thomas Heerma van Voss
-
Tomas Ross
-
Charles den Tex
-
Basuki Gunawan
-
Dirk Ayelt Kooiman