Liften naar de hemel
Lezen voor de lijst
Quintin (16) is net ontslagen uit een jeugdinrichting als hij weer de verkeerde afslag neemt. Zijn streng gereformeerde ouders weten niet meer wat ze met hem aan moeten en sturen hem naar een pleeggezin in Canada. Quintin is serieus gemotiveerd om in een andere omgeving een nieuwe start te maken; hij is vast van plan het beste uit zichzelf te halen. De Canadese pleegouders Decker willen hem vooral heropvoeden en hem laten buigen voor hun strenge huisregels. ‘Jij gaat weer een kind van God worden, dat is mijn taak. Heb jij mij begrepen?’
Quintin begrijpt al snel dat hij zich zal moeten aanpassen, en hij doet echt zijn best. Hij krijgt een warme band met de driejarige Ruth, nummer zes in het gezin van zeven, een kind met een beperking. En met een jongen uit de kerk, Mike, ontstaat een echte vriendschap. Ze blijken dezelfde muzieksmaak te hebben: Queen, Bon Jovi, Meat Loaf. Deze ‘duivelse’ muziek is voor Quintin een belangrijk houvast, zeker op moeilijke en eenzame momenten.
Op de dag dat Quintin voor het eerst in Canada naar school zal gaan, deelt meneer Decker mee dat dat niet doorgaat; hij heeft bepaald dat Quintin doordeweeks bij een boer gaat werken, tachtig kilometer verderop. Boer Fletcher blijkt nog erger dan meneer Decker: bikkelhard voor mens en dier. Hoe houdt Quintin dit leven vol? Is dit nou het nieuwe leven waarvan hij droomde?
Leen het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Deze roman leest ‘alsof je naar een serie zit te kijken’; het boek heeft veel vaart, veel dialoog en ook veel emotie. Je beleeft alles vanuit de 16-jarige Quintin, een sympathieke jongen, die in zijn jonge leven al heel wat heeft meegemaakt. Die vroegere gebeurtenissen worden niet uitvoerig beschreven, maar duiken als herinneringen op in korte flashbacks. Een bepaalde traumatische ervaring uit zijn verleden dringt zich geregeld op, maar details worden niet gegeven. Toch krijg je als lezer genoeg informatie om te begrijpen wat er aan de hand was en is. Als je de wereld van strenge gelovigen een beetje kent, kun je hun ideeën en Quintins reacties makkelijker plaatsen. De roman is volgens de schrijver voor 99% autobiografisch - voor sommige lezers maakt zoiets een boek beter.
Om over na te denken
‘Het leven is een aaneenschakeling van ontmoeten en afscheid nemen.’ Ben jij goed in afscheid nemen?
Heb jij muziek die voor jou van levensbelang is? Welke, en op welke momenten?
Als een jongere ontspoort of onhandelbaar wordt, is daarvoor dan een verklaring te geven, of misschien zelfs een schuldige aan te wijzen?
Zeker twee gelovige mannen in dit boek zijn kil, meedogenloos, autoritair en schijnheilig. Is dit volgens jou een realistische weergave van de werkelijkheid van de wereld van streng gelovigen?
De dominee zegt tegen Quintin dat de moeilijke dingen die hij in het leven heeft meegemaakt betekenen dat God hem heeft ‘getest, waarschijnlijk omdat je een van Zijn sterkste kinderen bent’. Wat vind jij van zo’n duiding van de tegenslagen in een mensenleven?
Prijzen
- Bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs 2025
Boekpresentatie
Motto: Meat Loaf
Wat anderen van dit boek vonden
'Voor jongeren die “moeten lezen voor de lijst” is het nieuwste boek van Paleaux, Liften naar de hemel, een absolute aanrader. Je zit vanaf het begin in het hoofd van Quintin, die moet afreizen naar Canada om daar heropgevoed te worden. In een streng christelijke omgeving probeert men hem in het gareel te krijgen. Het is zo knap hoe de eenzaamheid, de uitzichtloosheid en de kleine lichtpuntjes worden beschreven. Op het puntje van je stoel om te lezen hoe het allemaal afloopt.'
Anoniem, op: noordwoord.nl
'[Het boek] leest als een trein. Het verhaal heeft een enorme vaart. De gehanteerde stijl is helder, de gebeurtenissen aantrekkelijk en dat zal de lezers aansporen om het verhaal snel door te lezen.'
Cees, op: scholieren.com
'Moeten er vertaalde boeken op de leeslijst van middelbare scholieren komen? Met Liften naar de hemel van Lex Paleaux is er in ieder geval weer een prachtige Nederlandstalige titel bij. (…) Paleaux laat donkere kanten van religie zien, maar in de persoon van Mikes vader, de dominee, zie je openheid, mededogen en gevoel voor humor. Zet het op die lijst, dit boek, en lees mee met de kinderen, want dat levert gegarandeerd mooie gesprekken op.'
Elizabeth Kooman, op: trouw.nl
Over de auteur
Lex Paleaux (1977) is een Haarlemse auteur van Friese komaf. Behalve romanschrijver is hij ook columnist en scenarist. Zijn debuutroman Winterwater (2020) werd positief ontvangen. Liften naar de hemel is zijn vijfde roman. Volgens Paleaux is dit boek in hoge mate autobiografisch. In zekere zin is het een vervolg op Als de dood zucht (2023) – over acht jongeren in een jeugdinrichting; een van hen heet Quintin.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Lex Paleaux
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Koos Meinderts
-
Ted van Lieshout
-
Jaap Robben
-
Franca Treur
-
Ted van Lieshout
-
Walter van den Berg