Neem nooit een beste vriend
Lezen voor de lijst
"Na drie weken uitlachen, duwen, stompen, slaan en fietsbanden leeg laten lopen, pakte Sergio mijn schetsboek af. Vanaf die tijd ging het steeds beter tussen ons. Want Sergio vond mijn schetsen kunst. Wat een onverwachte en dikke meevaller was, vooral omdat hij aan het hoofd stond van een agressieve gang die, fanatieker nog dan Sergio zelf, mijn leven probeerde te verpesten."
De 17-jarige kunstzinnige Joshua belandt in een 3-vmbo klas van een nieuwe school, waar hij geconfronteerd wordt met zijn eigen vooroordelen en onzekerheden rondom vriendschap, verliefdheid en seks. Hij raakt algauw bevriend met zijn klasgenoten Sergio en Dylan, die in tegenstelling tot hem erg luidruchtig en brutaal zijn. Gaandeweg ontdekt Joshua dat deze twee intimiderende vechtersbazen in wezen heel anders zijn. Wanneer zijn klasgenoot Lindsey, die erom bekend staat dat zij alle jongens gek maakt, toenadering tot hem zoekt, zijn tekeningen wil zien en voor hem wil poseren, weet Joshua zich geen raad. Hoe moet hij Lindseys aandacht voor hem interpreteren? Kan hij met zijn vragen en onzekerheden bij zijn vrienden terecht?
Leen het e-book of het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Neem nooit een beste vriend is een actueel, levendig en rauw boek. Het is een vervolg op Sassens eerdere jeugdroman Zonder titel (te vinden op het onderbouwgedeelte van deze site), maar kan heel goed zelfstandig gelezen worden. Neem nooit een beste vriend telt 256 pagina’s en leest vlot door de ruime opzet van de 56 korte, genummerde hoofdstukken. Het boek is geschreven vanuit de 17-jarige hoofdpersoon Joshua en is grotendeels chronologisch verteld. De roman bevat grof taalgebruik en expliciete passages over seks; sommige lezers kunnen zich hieraan storen. Wees je ervan bewust dat je in het hoofd van de puberende Joshua zit en de wereld dus vanuit hem te zien krijgt. Hierdoor zijn het taalgebruik en de tegenstrijdige gedachten van Joshua beter te begrijpen.
Het boek is vooral interessant voor wie nadenkt over thema’s als vriendschap, verliefdheid, seksuele geaardheid en oriëntatie, sekswerk, geweld, mentale gezondheid en kunst. Deze thema’s worden door de directe en humoristische toon nergens te zwaar. Spanning zit in Neem nooit een beste vriend niet zozeer in de gebeurtenissen, maar eerder in de karakterisering. Naast de rauwe kanten besteedt de roman juist ook aandacht aan de onzekerheden en kwetsbaarheden van de jongeren. Doordat het perspectief bij Joshua ligt, kom je er algauw achter wat hij vanbinnen denkt, en dat dat niet altijd overeenkomt met wat hij hardop zegt.
De roman staat vol met tekeningen van Martijn van der Linden, die Joshua’s tekentalent en belangstelling voor de kunst illustreren en daarmee een extra laag aan het verhaal toevoegen.
Om over na te denken
Voor jongeren kan de puberteit een onzekere en/of eenzame fase zijn. Herken jij dat?
Zijn vrienden belangrijk voor je? Wanneer noem je iemand een beste vriend? Zou je je beste vriend alles durven vertellen en/of vragen? Zou je je beste vriend alles kunnen vergeven?
In Neem nooit een beste vriend staan onder andere de thema’s vriendschap, seksualiteit / seksuele oriëntatie en mentale gezondheid centraal. In hoeverre zijn dit thema’s die jij bespreekt met vrienden? Hoe ga je ermee om als je van mening verschilt over dergelijke onderwerpen?
Wat vind je ervan dat er steeds meer aandacht is voor diversiteit op het gebied van seksuele geaardheid en gender?
Kun jij makkelijk je grenzen aangeven? Ben je weleens over de grens van iemand anders heen gegaan? Hoe ga je hiermee om?
Prijzen
- Bekroond met de Boon 2024 voor kinder- en jeugdliteratuur
- Bekroond als Beste Boek voor Jongeren 2024
- Genoemd als beste boek van 2023 door NRC, Trouw, Tzum en Athenaeum boekhandel
Leestip Jonge Jury
Wat anderen van dit boek vonden
'Het taalgebruik, de verwijzingen, de humor, de snelheid. Het is ongelooflijk knap hoe levensecht Sassen de belevingswereld van Joshua en zijn vrienden weet weer te geven. Tegelijkertijd weet de schrijfster een gelaagd verhaal te vertellen over zaken als seks, seksuele oriëntatie, gender en mentale gezondheid. Zonder dit alles te zwaar te maken.'
Jos Noorman, op: tzum.info
'Ik vond het een leuk verhaal dat juist ook leuk is voor jongeren, want de onderwerpen zijn realistisch en spelen rond die leeftijd. De illustraties vond ik heel mooi bij het verhaal passen, omdat Joshua zelf ook veel tekent en omdat de meeste Young Adult boeken geen illustraties hebben. Ik vond het grove taalgebruik in het boek totaal niet fijn, want het werd te veel gebruikt, waardoor het op een gegeven moment niet meer realistisch was.'
Quinty (14), op: kinderboeken.nl
'Sekswerk, het ongewenst delen van naaktfoto’s, seksuele oriëntatie, eetstoornissen, huishoudelijk geweld, overlijdens, porno, culturele toe-eigening,… Er is geen hedendaags (‘woke’) onderwerp dat Sassen ongemoeid laat, enkele trigger warnings zijn dan ook gewenst. Toch leest dit boek als een geweldig, meeslepend young adult verhaal. Zonder uitgesproken morele lessen of activistische verontwaardiging. Het is een grappig, spannend, ontroerend boek, helemaal van nu. Met flitsende dialogen, personages die van het papier springen en je hart veroveren. Een boek vol jongeren, voor jongeren.'
Els van Haute, op: hebban.nl
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Erna Sassen (1961) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster, theatermaakster en actrice (ze speelde o.a. in Medisch Centrum West). Ze publiceerde in 2004 haar eerste kinderboek: De gemeenste opa van Europa. Sindsdien verschenen o.a. Dit is geen dagboek, Kom niet dichterbij, Er is geen vorm waarin ik pas, Een indiaan als jij en ik en Zonder titel. Drie van de genoemde titels vind je ook op deze site (12-15 jaar).
Neem nooit een beste vriend kan gelezen worden als een vervolg op Zonder titel, waarin Sassen voor het eerst over Joshua schrijft; en er is een derde deel op komst. Voor Zonder titel en Neem nooit een beste vriend werkte Sassen samen met illustrator Martijn van der Linden.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Erna Sassen
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Özcan Akyol
-
Ted van Lieshout
-
Simone Atangana Bekono
-
Lize Spit