Schemerleven: Opdracht

Opdracht niveau 1 | Interview

Titel Schemerleven
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 1 | Interview
Studielast 1,5 uur
Werkvorm Individueel, eventueel samen met iemand anders die het boek gelezen heeft
Focus Vragen voor de schrijver
Je leert na te denken over een boek en de schrijver ervan, door een interview met de schrijver voor te bereiden.
Gemaakt door Jan Erik Grezel
Bronnen Bron 1

Stel: binnenkort komt schrijver Jaap Robben bij jullie op school. Jij hebt zijn boek Schemerleven gelezen. Je gaat (eventueel samen met iemand anders die het boek ook kent) vragen bedenken voor een interview met Robben. Het vraaggesprek bestaat uit een algemeen deel (A) en een deel dat specifiek over zijn roman Schemerleven gaat (B). Als je inspiratie nodig hebt voor deze opdracht, kun je naar (een deel van) het interview met de auteur kijken (bron 1), maar dat is misschien niet nodig. 


A

 1. Bedenk een paar algemene inleidende vragen. Bijvoorbeeld over de achtergrond van de schrijver, over de manier waarop hij op het idee van dit boek kwam en over ‘grote voorbeelden’ (schrijvers die hij bewondert).
 2. Als je vragen bedenkt, is het goed om alvast vooruit te lopen op een mogelijk antwoord. Bedenk bij de vragen die je bij A geformuleerd hebt, wat Robben kan antwoorden. Noteer enkele vervolgvragen die daarop aansluiten. Als je bijvoorbeeld vraagt welke schrijvers / kunstenaars de auteur waardeert, weet je al (als je bron 1 bekeken hebt) dat hij mogelijk een Ierse schrijfster (Claire Keegan) en een Amerikaanse (Elisabeth Strout) zal noemen, maar die ken jij waarschijnlijk niet. Welke vervolgvragen roepen zulke namen op? 


B

 1. Noteer nu minimaal zeven concrete vragen over het boek. Je kunt zelf een aantal aandachtspunten bedenken. Om je op weg te helpen staan hieronder vijf punten waarover je vragen kunt stellen. Geef bij de vragen voorbeelden en/of citaten, zodat blijkt dat je het boek goed gelezen hebt:
  - de ruimtes of de verschillende settings (situaties en/of plaatsen waar(in) iets gebeurt)
  - het vrouwelijke perspectief
  - structuur (wisseling heden en verleden)
  - de motieven of terugkerende elementen in het verhaal
  - de oordelen over morele opvattingen uit een recent verleden
 2. Bedenk voor deze vragen ook een antwoord dat de schrijver mogelijk zal geven.
 3. Schemerleven is een roman. Formuleer een vraag over het realistische gehalte van het boek als het gaat om de gebeurtenissen uit het verleden.