Birk: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Betekenis

Op veel literatuursites krijgen besproken romans 'tags'. Dat zijn een soort etiketjes die op het boek geplakt worden en die aangeven waar het boek over gaat. Misschien heb jij Birk wel uitgekozen op basis van zulke tags. 
In deze opdracht ga je na welke etiketten jij het boek zou meegeven en je vergelijkt die met de 'tags' van onder andere scholieren.com. Het is belangrijk dat je onderbouwt waarom je voor een bepaald etiket hebt gekozen.A

Titel Birk
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 3 | Betekenis
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus betekenis
Je leert nadenken over de vraag waar een boek vooral over gaat
Gemaakt door Jan Erik Grezel
Bron literatuurplein.nl | recensie van Guus Bauer

A


Vraag 1In de linkerkolom van het schema hieronder staan in alfabetische volgorde een aantal woorden die (grond)motieven aanduiden en die door recensenten (bijv. bron 1) genoemd zijn in de beoordeling van Birk. Geef in de middenkolom aan of je het met deze 'tags' of etikettering eens bent. Maak in de rechterkolom met een paar steekwoorden of korte zinnen duidelijk waarom wel of niet.


Vraag 2


Er zijn twee rijen opengelaten onderaan in het schema. Daarin kun je zelf motieven toevoegen die volgens jou ook belangrijk zijn in het boek.


Vraag 3


Welke drie 'tags' vind jij de belangrijkste?

'Tags' Eens/oneens Argumenten
dierenliefde
dood
incest
isolement
moeder-zoonrelatie
oedipuscomplex
schuld
seksualiteit
vader-zoonrelatie
volwassenwording
...
...

B


Vraag 1


Je hebt drie tags uitgekozen. Schrijf nu een mail van maximaal 200 woorden aan de redactie van lezenvoordelijst.nl (redactie@lezenvoordelijst.nl) waarin je argumenten geeft om juist deze drie tags op te nemen.