De helaasheid der dingen: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Thematiek

In 1986 verscheen de film Flodder van Dick Maas. Het enorme succes van deze komedie leidde tot twee vervolgfilms en een tv-serie van 62 afleveringen. Wat is het geheim van dit succes?
Zoals je waarschijnlijk wel weet, bestaat de familie Flodder uit een stel asociale paupers, tuig van de richel of - in de woorden van een keurige buurvrouw - schorriemorrie. En uitgerekend zij worden in een chique villawijk ondergebracht. Op Filmrecensies.net (bron 1) schrijft de recensent: 'Het afschilderen van een paupergezin wordt zo stereotype gedaan dat het bijna ongeloofwaardig wordt. Dit zorgt er echter wel voor dat je als kijker nog meer kunt lachen om de clashes tussen familie Flodder en de koude kak van de buurtbewoners.
'Blijkbaar vinden wij het leuk om te kijken naar rare, onaangepaste mensen. Want Flodder staat niet op zichzelf: we hebben de lotgevallen van de Tokkies op tv kunnen volgen, op YouTube zijn de Rotterdamse Tiny en Lau een grote hit, in Man bijt hond wordt menige zonderling geportretteerd (o.a. de Veerkampjes) en in 2012 struikelden we op tv weer over de gypsies. En misschien is zelfs de populariteit van Boer zoekt vrouw voor een deel hierdoor te verklaren.

Titel De helaasheid der dingen
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 3 | Thematiek
Studielast 2 slu
Werkvorm individueel
Focus thematiek / receptie
Je leert reflecteren op het thema (grondmotief); je denkt na over de vraag welk vermaak er schuilt in de lotgevallen van zonderlinge mensen.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 'Flodder'
Bron 2 'De tokkies'
Bron 3 'Tiny en Lau met Kerst'
Bron 4 Elsbeth Etty, 'Meer dan zuipende nonkels en bazige bomma's'

In deze opdracht produceer jij een tekst in drie delen, onder de titel De lachende toeschouwer.


A


Vraag 1

Lees eerst het stuk over de Tokkies op Wikipedia (bron 2). Als je tegen grove taal kunt, is een filmpje met Tiny en Lau (zie bron 3) misschien goed als warming-up.  
 

Vraag 2

Schrijf vervolgens een tekst van maximaal 200 woorden waarin je een verklaring geeft voor onze belangstelling voor de Tokkies, de familie Flodder en hun soortgenoten.


Vraag 3

In hoeverre is jouw verklaring bij vraag 2 ook geldig voor het succes van De helaasheid der dingen? Breid je tekst bij 2 uit met een alinea (ongeveer 80 woorden) over De helaasheid der dingen, waarin je deze vraag beantwoordt.


B


Vraag 1

Elsbeth Etty schrijft in NRC Handelsblad (bron 4) dat de Vlaamse criticus Frank Albers De helaasheid der dingen tekortdoet door te suggereren dat het boek slechts plat vermaak biedt. Volgens Etty heeft Verhulst 'meer te bieden dan valse vertedering over "zuipende nonkels en bazige bomma's" waartoe Frank Albers De helaasheid der dingen ten onrechte reduceert'. Lees Etty's artikel, en vat kort samen hoe zij in dit artikel tegen de familie Verhulst aankijkt (maximaal 100 woorden.)


C


Het derde en laatste deel van je tekst telt ongeveer 200 woorden. Geef daarin je eigen oordeel aan de hand van de volgende vragen:


Vraag 1

Je hebt in deze opdracht verschillende manieren van kijken naar vreemde mensen voorbij zien komen. In welke benadering herken jij je eigen visie het meest?


Vraag 2

Past het portret van de familie Verhulst in De helaasheid der dingen volgens jou in het rijtje met portretten van de familie Flodder en de Tokkies?


Vraag 3

Is De helaasheid der dingen een komedie? 


Vraag 4

Wat vind jij eigenlijk van de titel van dit boek, De helaasheid der dingen: goed gekozen of eerder een miskleun? (De titel komt één keer in de roman terug: op blz. 181.)