Elckerlijc: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Begripsbepaling

In Elckerlijk worden veel abstracte begrippen uit het christelijke geloof door personages verbeeld, waarvan je wellicht nog niet de precieze betekenis kent.

Titel onbekend, Elckerlijc
Niveau boek 3
Opdracht N3/2
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus begripsbepaling
Je leert de betekenis kennen van belangrijke christelijke begrippen.
Gemaakt door Janneke Blok
Bron nu.nl | 'Joran van der Sloot hoopt op 20 jaar'

A


Vraag 1


Zoek de betekenis van de christelijke begrippen in onderstaande tabel op in het woordenboek of via internet en noteer de betekenis in je eigen woorden erachter.


Vraag 2


Deze begrippen zijn onderling sterk met elkaar verbonden. Leg aan de hand van de gebeurtenissen in Elckerlijcuit wat de relaties tussen de begrippen zijn.

Christelijke begrip Betekenis
Deugd
Zonde
Inkeer of berouw
Biecht

B


In een krantenbericht van 15 mei 2013 (bron 1) staat dat Joran van der Sloot, die in Peru vast zit voor de moord op Stephany Flores, hoopt op strafvermindering omdat hij berouw heeft getoond voor zijn misdaad.


Vraag 1


Herlees vers 1 t/m 181 (tot Vriendschap op het toneel verschijnt) van de vertaling van Elckerlijc, waarbij je de naam Elckerlijc in gedachten steeds vervangt door Joran van der Sloot.


Vraag 2


Eigenlijk zit Joran van der Sloot in een soortgelijke situatie als Elckerlijc. Is er vergeving mogelijk voor Elckerlijc? En voor Joran? Noteer twee overeenkomsten en twee verschillen tussen beide situaties.


C


Volgens de Peruaanse verloofde van Joran van der Sloot heeft Joran God om vergiffenis gevraagd en heeft God hem vergeven. Als reactie daarop heeft een vrouw op een internetforum geschreven dat zij het onzin vindt dat er wordt gedacht dat na het berouw tonen en om vergiffenis vragen opeens alles weer goed is. De daad is daarmee namelijk nog niet ongedaan gemaakt.


Vraag 1


Schrijf vanuit je eigen perspectief een brief aan deze vrouw waarin je reageert op haar uitspraak dat de misdaad van Joran van der Sloot onmogelijk vergeven kan worden. Beargumenteer waarom je het wel of niet met haar eens bent.


Vraag 2


a. Zou Elckerlijc de brief die jij zonet geschreven hebt ook geschreven kunnen hebben? Waarom (niet)?
b. Wat kun je aan de hand van je antwoord concluderen over hoe de middeleeuwers en de mensen van nu denken over het wel of niet vergeven kunnen worden voor de misstappen die je in je leven begaat en wat voor een rol het geloof daarin speelt?


Vraag 3


a. Vind jij dat Joran van der Sloot recht heeft op strafvermindering? Waarom?
b. Sluit jouw mening meer aan bij die van de middeleeuwer of bij die van de moderne mens?