Kees de jongen: Opdracht

Opdracht niveau 2 | Hoofdpersoon

Deze opdracht is vooral leuk als je van tekenen houdt!

Titel Kees de jongen
Niveau boek niveau 2
Opdracht niveau 2 | hoofdpersoon
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus hoofdpersoon
Je leert reflecteren op het karakter van de hoofdpersoon.
Gemaakt door Janneke Blok
Bron athenaeum.nl | leesfragment Kees de jongen, een beeldroman

A

Vraag 1

Waar droomde je van als kind?

Vraag 2

Wat was meestal mooier: de droom of de werkelijkheid?
 

B

Kees uit Kees de jongen is een echte dromer. Maak een striptekening bij een fantasie van Kees.

Doe het zo:

  • Kies uit het boek een situatie waarover Kees fantaseert. Beschrijf in je eigen woorden kort wat de aanleiding van de fantasie was, wat hij fantaseert en wat er in werkelijkheid gebeurt.
    Bijvoorbeeld: Kees heeft in de krant gelezen dat 'baliekluivers' het monument op de Dam ontsieren. Hij fantaseert daarover eens een opmerking te maken tegen een 'deftige heer' om zo als Amsterdamse jongen een goede indruk te maken. Maar in werkelijkheid wordt hij op de Dam aangesproken door een Fransman en staat hij met zijn mond vol tanden.
  • Je striptekening bestaat uit ten minste drie tekeningen: een tekening die de aanleiding van de fantasie weergeeft, een tekening over de fantasie en een tekening waarop te zien is wat vervolgens in werkelijkheid gebeurt.
  • Gebruik conventies uit de stripwereld. Gedachten kun je bijvoorbeeld weergeven in een gedachtewolkje en gevoelens kun je laten zien door gezichtsuitdrukkingen te tekenen.

C

Vraag 1

Wat vind je van de fantasieën van Kees? Licht je antwoord toe. Kies uit: grappig – herkenbaar – overdreven – iets anders, namelijk …

Vraag 2

Wat betekenen de fantasieën voor Kees, denk je?

Vraag 3

Bekijk bron 1. De bekende striptekenaar Dick Matena heeft Kees de jongen omgewerkt tot beeldroman. Vind je dat dit boek zich hier goed voor leent? Leg je antwoord uit.