Kom hier dat ik u kus: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Autobiografische elementen

A


Iedereen die het programma Zomergasten met Griet Op de Beeck heeft gezien, was van haar onder de indruk. Bekijk een korte samenvatting van Zomergasten met Griet Op de Beeck (bron 1) en beantwoord onderstaande vragen.


Vraag 1Maak een tabel met twee kolommen. In de eerste kolom noteer je autobiografische elementen uit Kom hier dat ik u kus. In de tweede kolom noteer je belangrijke verhaalelementen, waarvan je niet zeker bent of die waargebeurd zijn.


Vraag 2Vind je dat Griet Op de Beeck en Mona uit Kom hier dat ik u kus dezelfde persoon zijn? Waarom (niet)?


Vraag 3Lees de Literaire theorie. Beschouw jij Kom hier dat ik u kus als 'autobiografische roman'? Waarom (niet)?


BOp de autobiografievraag antwoordt Griet op de Beeck in verschillende interviews: 'Ha, ik tel meestal de minuten voordat die vraag komt. Maar ik ben blij dat hij gesteld wordt. Het is natuurlijk zo dat wat je schrijft, walgelijk persoonlijk is. Er is alleen een groot verschil tussen een persoonlijk en een autobiografisch boek.' Het hele interview waaruit dit citaat komt, kun je raadplegen via bron 2. 


Vraag 1Wat is het verschil tussen een autobiografisch en een persoonlijk boek, denk je?


Vraag 2


Lees bron 3 (alléén het hoofdstukje 'Zelfhulp'). Wat is Charlies mening over schrijven? Kun je schrijven aanleren? Waarom (niet)?


Vraag 3Er wordt onderscheid gemaakt tussen het romantische idee van 'authenticiteit' en het hedendaagse idee van 'originaliteit'. Wat is het verschil?


Vraag 4


Nu je je hebt verdiept in de betekenis van 'authenticiteit' en 'originaliteit', verandert dat jouw idee over wat een 'persoonlijk boek' inhoudt? Leg uit.


Vraag 5Lees bron 4. Wat is de conclusie van Maarten Asscher over het verschil tussen autobiografische en fictieve gevangenisliteratuur? Moet een verhaal per se waargebeurd zijn om 'echt' over te komen? (100 woorden)


CSchrijf aan de hand van Kom hier dat ik u kus een betoog van ongeveer 400 woorden over de vraag of een goed boek volgens jou 'autobiografisch', 'persoonlijk', 'authentiek' danwel 'origineel' moet zijn. Verwijs in je betoog naar de bronnen die je bij B hebt geraadpleegd en gebruik citaten uit Kom hier dat ik u kus om je lezer te overtuigen.

(Literaire)theorieAutobiografische roman
 – De auteur zelf is, meestal onder een gefingeerde naam, de hoofdpersoon en beschrijft (belangrijke periodes uit) zijn/haar leven. Een schrijver kan altijd fictieve elementen aan het verhaal toevoegen.