Underdog: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Thematiek

Een eventuele opdracht titel

De rest van de eventuele inleiding.

Titel Underdog
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 4 | Thematiek
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus thematiek
Je leert nadenken over de vraag welke waarde een boek kan hebben voor jouw eigen leven.
Gemaakt door Jan Erik Grezel
Bron Bespreking Thomas de Veen (LiteRom)

Wat is de reikwijdte van een thema? Is het kenmerk van goede boeken dat die je aan het denken zetten over jezelf en de wereld om je heen? Kan een roman onze samenleving (een beetje) veranderen? In deze opdracht stel je aan de hand van citaten met beoordelingen vast of de thematiek van Underdog de moeite waard is voor jou als lezer én voor andere lezers.

1 Op www.scholieren.com schrijft Cees van der Pol:

“Het is (…) een verhaal dat (…) toch voornamelijk over menselijke gevoelens en onderlinge relaties gaat, bijvoorbeeld die tussen geliefden die geheimen voor elkaar hebben, en de relatie tussen broer en zus. Het gaat over de verwachtingen in het leven, de teleurstellingen daarbij en soms ook de onverwachte oplossingen waarmee mensen kunnen komen. Daardoor blijft de spanningsboog wel gespannen en aan het einde van het verhaal is er toch wel enige actie. Daarna moet je het als lezer zelf maar uitzoeken, lijkt Elfie Tromp te zeggen.”

a In hoeverre wordt volgens jou in dit citaat de centrale thematiek duidelijk benoemd?
b Wat bedoelt deze beoordelaar met “moet je het als lezer zelf maar uitzoeken”?
c Is er iets wat je duidelijk mist in deze omschrijving?

2 Underdog werd genomineerd voor de BNG Bank literatuurprijs 2016. In verband met die nominatie schreef Thomas de Veen op nrc.nl over de drie genomineerde boeken:

“De loser is dit jaar de winnaar. Want wat de drie genomineerde boeken voor de BNG Bank Literatuurprijs inhoudelijk gemeen hebben, is dat ze over falen gaan. Nu is pech of tragiek niets nieuws in de literatuur, maar je ziet niet vaak zo’n overtuigende loser als de hoofdpersoon van Underdog van Elfie Tromp, zo’n verkettering als van de hoofdpersoon in Jamal Ouariachi’s Een honger en zo’n tragische val als in Bidden en vallen van Henk van Straten.” (zie onder Bronnen voor de volledige bespreking)

a Vind jij Rein ook een ‘overtuigende loser’? Leg uit.
b In het vervolg van het artikel schrijft Thomas de Veen:

“En verliezen is niet per se iets slechts – dat weet de BNG-prijs als geen ander, als prijs voor verliezers, of sympathieker: voor nog-niet-winnaars. Schrijvers kunnen hem winnen als ze nog geen grote andere literatuurprijs hebben gewonnen, als ze ondanks meer literaire werken nog niet echt zijn doorgebroken en ze nog geen veertig jaar oud zijn.”

Zouden de hoofdpersonages in de roman net zo over ‘verliezen’ denken?
c In hoeverre is voor jou ‘falen, mislukken, verliezen’ en (positief) omgaan met dat falen een thema in de roman?
d Is deze benadering van ‘falen’ waardevol voor jou? Leer je er iets van, of verbreedt het bijvoorbeeld je horizon?

3 Schrijf een beknopte beoordeling (400 woorden) van de roman waarin je ingaat op de thematiek en maak daarin duidelijk wat lezers (winners, losers én anderen) aan dit boek kunnen hebben. Besteed aandacht aan vragen als ‘Willen we het liefst over succesvolle mensen en winnaars lezen?’, ‘Kunnen losers ook prima romanfiguren zijn?’, ‘Hoort falen bij het leven?’ en leg verbanden tussen je antwoorden en deze roman.