Van den vos Reynaerde: Opdracht

Opdracht niveau 3

'Reynaert is de levensgenieter bij uitstek. Al verwerft hij zijn hapjes meestal niet op de meest orthodoxe manier, hij weet in elk geval van het verworven lekkers te genieten.' Dit citaat komt van een Vlaamse toeristische site. Bijna iedereen kan zich wel op de een of andere manier met de snaakse Reinaert identificeren. Het is toch immers ook plezierig om het gezag te slim af te zijn? Bovendien zou je kunnen zeggen dat de slachtoffers het er zelf een beetje naar gemaakt hebben, met hun vraatzucht en hebzucht. Al zeven eeuwen is het verhaal van de slimme vos een hit. Voor jong en oud is dit verhaal steeds herschreven. Prettig, omdat op die manier het oude verhaal voor iedereen toegankelijk blijft.

Nadeel van de grote populariteit is wel, dat Reintje soms een soort knuffeldier lijkt te worden, een herkenbaar en vertrouwd symbool uit onze cultuur. Of er meer gezegd kan worden over zijn streken, gaan jullie onderzoeken door het verhaal van Reinaert te vergelijken met een thriller uit 1995. Het gaat om een film van David Fincher, die destijds genomineerd werd voor een Oscar. Het is een zeer gewelddadige film die in Nederland pas vanaf 16 jaar bekeken mag worden, vanwege de gruwelijke scènes en het harde taalgebruik. Hoe ga je te werk?

Titel Van den vos Reynaerde
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 3 | Reinaert de vos versus John Doe
Studielast 3 uur
Werkvorm tweetal
Focus Reinaert de vos versus John Doe
Je leert reflecteren op Reinaerts daden
Gemaakt door Judith de Lang
Bron 1 nl.wikipedia.org | 'Europees aanhoudingsbevel'

Vraag 1

Je bekijkt samen de film Seven. Deze duurt 127 minuten. Tijdens het kijken en erna maak je een synopsis. Je kunt hierbij gebruik maken van de informatie over deze film op de Nederlandstalige Wikipedia en van de informatie op de internationale filmdatabase imdb.com


Vraag 2

Je zet alle moorden op een rij (wie? hoe?) en het motief van de moordenaar noteer je ernaast.


Vraag 3

Maak een samenvatting van het verhaal van Reinaert.


Vraag 4

Alle slachtoffers van Reinaert (niet alleen de vermoorde dieren) zet je op een rij met daarachter de zwakheden van de dieren waardoor ze een makkelijke prooi werden van de vos.


Vraag 5

Beide verhalen ga je vervolgens vergelijken met behulp van het schema hieronder.


Vraag 6

Tot slot maak je een keuze voor de laatste verwerkingsopdracht. Wanneer je van mening bent dat Reinaerts misdaden in geen verhouding staan tot die van John Doe, ga je een wervingsposter maken voor de nieuw op te richten fanclub van Reinaert. Bij het geven van informatie maak je duidelijk waarom Reinaert een eigen fanclub verdient, oftewel: wat maakt hem een echte BN'er? In het andere geval maak je een opsporingsbevel voor Reinaert. Lees voor meer informatie hierover bron 1. Bij het vormgeven van je aanhoudingsbevel laat je - indirect - zien in hoeverre je Reinaerts misdaden overeen vindt komen met die van John Doe.

Van den vos Reynaerde Seven
Wie zijn de slachtoffers?
Hoe worden de slachtoffers toegetakeld?
Welke zwakke plek hadden de slachtoffers?
Wie pogen de dader voor het gerecht te slepen?
Hoe eindigt het verhaal? Met een open of een gesloten einde? Eind goed, al goed?
Hoe kijkt de dader tegen de slachtoffers aan?
Via welke list van de daders raken de machthebbers op het laatst doordrongen van het feit dat de dader helemaal geen spijt heeft maar hen juist gebruikt heeft?