Alles wat er was: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Verwantschap

Deze opdracht is gemaakt als samenwerkingsopdracht. Je kunt hem echter ook alleen maken. Houd er in dat geval rekening mee dat je iets meer tijd nodig hebt.

Als 'chef Boeken' van NRC Handelsblad was Pieter Steinz verantwoordelijk voor beschrijvingen van en schema's over allerlei boeken die tot de wereldliteratuur worden gerekend. De beschrijvingen zijn zo geschreven dat het alleen daarom al een plezier is om te lezen. Steinz is echter verder gegaan door allerlei verbanden te leggen met andere literatuur: hij kijkt naar overeenkomsten in thema en stijl en zelfs naar mogelijke beïnvloeding. Uiteindelijk heeft hij de krantenbijdragen gebundeld tot het prettig leesbare boek Gids voor de wereldliteratuur.
Alles wat er was is (nog) niet het middelpunt van een schema geweest. Jullie gaan in deze lacune voorzien door samen een schema rondom Alles wat er was te maken. Daartoe gebruiken jullie het schema rondom Simon Vestdijks De kellner en de levenden als voorbeeld.

Titel Alles wat er was
Niveau boek 5
Opdracht niveau 4 | Verwantschap
Studielast 3 à 4 uur
Werkvorm tweetal (of individueel)
Focus verwantschap
Je leert de verwantschap tussen Alles wat er was en andere literaire werken onderzoeken en in kaart brengen.
Gemaakt door Marlies Schouwstra
Bronnen 1. thepostonline.nl | Ingelise de Vries, 'Facebookvariant van een eeuwenoud verhaal'
2. maartendessing.nl | Maarten Dessing, 'Hanna Bervoets: Alles wat er was'
3. hannabervoets.nl | eigen website van de schrijfster
4. hebban.nl | 'Hanna Bervoets: Mijn personages creëren vaak een verhaal dat hen op de been houdt' (interview)
Download(s) Scan Steinz p472 (pdf, 3589 kb)

A [deels samen]

Bestudeer om te beginnen het schema rondom De kellner en de levenden (zie onder Downloads).

  1. [een van beiden]
    In kolom 1, 'Invloed op Hanna Bervoets', noteert een van jullie vier titels die mogelijk van invloed zijn geweest op Alles wat er was.
  2. [een van beiden]
    In kolom 2, 'Hanna Bervoets op haar best', noteert de ander de twee titels van de boeken van Hanna Bervoets die na Alles wat er was het meest bekend zijn.
  3. [samen]
    Kolom 3, 'Wat te lezen na Alles wat er was?', heeft drie kopjes. Kopjes die Pieter Steinz in andere schema's heeft gebruikt, zijn bijvoorbeeld:
    - wonderreizen
    - plattelandstragedies
    - literatuur als spel
    - bezetenheid en zelfvernietiging
    - de zieke mens in de romanliteratuur
    Bedenk samen drie tussenkopjes (thema's die voorkomen in Alles wat er was waarvan jullie vermoeden dat ze ook in veel andere literaire werken voorkomen). Onder elk kopje komen minimaal drie titels.
  4. [samen]
    Net als Pieter Steinz heeft gedaan, vatten jullie elk boek dat in het schema voorkomt samen in één zin. Iemand die Alles wat er was heeft gelezen, moet uit deze zin kunnen afleiden wat het verband tussen Alles wat er was en de genoemde titel is.
    Hieronder vind je een aantal bronnen die je kunt raadplegen. Daarnaast zul je ook zelf een beetje moeten googelen.


B [individueel]

Steinz' bespreekt in zijn Gids voor de wereldliteratuur werken die, althans wat hem betreft, tot de wereldliteratuur behoren - de beste literatuur ter wereld. Vind je dat Alles wat er was thuishoort in deze Gids?
Beargumenteer je antwoord in ongeveer 100 woorden.