Bonita Avenue: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Fictie en werkelijkheid

Hoe lees jij een roman? Leef je je helemaal in in het hoofdpersonage en word je meegesleurd door de gebeurtenissen? Geniet je van de stijl van de auteur met die mooie beeldspraak op vrijwel elke bladzijde? Of ben je ook achterdochtig: klopt het allemaal wel wat deze auteur heeft verzonnen?

Titel Bonita Avenue
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 5 | Fictie en werkelijkheid
Studielast 2 à 3 uur
Werkvorm individueel
Focus fictie en werkelijkheid
Je leert reflecteren op de relatie fictie-werkelijkheid
Gemaakt door Jannet Oosterhuis
Bron 1 wiskundemeisjes.nl | column over de opgave (onderaan staat de link naar DWDD)
Bron 2 volkskrant.nl | Paul van Seters, 'Bonita Avenue staat bol van de onzorgvuldigheden'
Bron 3 'Afspiegelingsargument', in: Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur. Groningen, Uitgeverij kleine Uil, 2009

Vraag 1


Hoe belangrijk is het voor jou dat een roman realistisch is? Noteer je antwoord en daarbij mag je gebruik maken van wat je bedacht bij de voorgaande vragen.   


Vraag 2


Vervolgens: wat doet het met jou als lezer wanneer een roman niet alleen realistisch is, maar ook uit de werkelijkheid herkenbare plaatsen, gebeurtenissen en personages bevat? Noteer weer je antwoord.   


Vraag 3


Het zal je niet ontgaan zijn dat je in Bonita Avenue veel herkenbare plaatsen, gebeurtenissen en personages tegenkomt. Maak een lijstje van wat je herkende in deze drie categorieën.   


Vraag 4


Ook de Nationale Wiskunde Olympiade is een fenomeen uit de werkelijkheid dat Buwalda gebruikt in Bonita Avenue (blz. 416). De som die Siem oplost, ADA/KOK = ,SNELSNELSNEL...' is een bestaande opgave uit die olympiade. Maar Siem is niet zomaar goed in wiskunde, hij is briljant. Daarom stopt hij niet na het oplossen van deze som; hij ontwerpt vervolgens zelf een nieuwe: PELE X SPEL = DOEL X PUNT. Kun jij die oplossen?   


Vraag 5


Wanhoop niet als je de opgave hierboven niet kon kraken. Ook 'wiskundemeisje' Ionica Smeets kwam er niet uit. Bekijk voor haar uitleg het fragment uit De wereld draait door bij bron 1.   


Vraag 6


Prof. Paul van Seters (Professor of globalisation and sustainable development bij de Universiteit Tilburg) schreef een commentaar op Bonita Avenue in de Volkskrant. Lees dit artikel (bron 2).   

Uit dit artikel blijkt dat Van Seters een duidelijke mening heeft over hoe een auteur de werkelijkheid in zijn roman(s) dient te gebruiken. Formuleer deze mening.   


Vraag 7


In hoeverre ben jij het eens met Van Seters? Waarom (niet)? Gebruik hiervoor wat je noteerde bij vraag 1, 2 en 3.   


Vraag 8


Bestudeer de theorie over het afspiegelingsargument in het Basisboek literatuur (bron 3).   

Schrijf een aanbeveling voor auteurs die een realistische roman willen schrijven en gebruik daarvoor 400-500 woorden.