Een vrouw met mooie borsten
Lezen voor de lijst
Veere Wachter is bijna veertig en woont samen met een vriend in Amsterdam. Ze raakt in de ban van de jonge zangeres Janna en deze obsessie wordt alleen maar groter als Veere de diagnose van een levensbedreigende ziekte krijgt. Hoe kan zij haar leven nog in balans houden?
De ondertitel luidt: 'Het dagboek van Veere Wachter'. Het is dus niet het dagboek van de auteur, al bevat het boek zeker autobiografische elementen.
Elk hoofdstuk begint met een citaat uit de wereldliteratuur. Deze uitspraken zijn inspirerend en zorgen ervoor dat Veeres verhaal boven het persoonlijke uitstijgt. Wat begint als een bijna nietszeggend dagboek van een willekeurige vrouw, mondt uit in een sprankelende, diepgaande zoektocht naar de grondvragen van het leven.
Lees alvast een paar bladzijden
Leesaanwijzingen
Het dagboek van Veere is in meerdere opzichten verraderlijk. Je begint met een ogenschijnlijk
heel eenvoudig dagboek, bijna een beetje onbenullig. Net als je je begint af te vragen waarom je zo’n onbeduidend dagboek van een willekeurige persoon aan het lezen bent, krijgt Veere totaal onverwachts de diagnose van een levensbedreigende ziekte. Op dat moment denk je: aha, daar was het om te doen, dit is het persoonlijke verslag van een vrouw die moet leren omgaan met een dodelijke ziekte. Deels klopt dat, dus als je daarin geïnteresseerd bent, dan heb je een prachtig boek in handen. Toch gaat dit dagboek veel verder en dieper dan dat.
Allereerst zijn daar de verwijzingen naar de wereldliteratuur, zoals naar het leven van de eigenzinnige Virginia Woolf. Omdat Veere samenwoont met haar vriend en tegelijkertijd verliefd is op een jongere vrouw, is het dagboek niet speciaal gericht op het ziekteproces. Het boek blijkt een intrigerende zoektocht naar identiteit, naar de grondvragen van het leven, ook als dat leven bedreigd wordt door ziekte, omringd door een rijke schat aan wereldliteratuur, die een verbinding aangaat met Veeres persoonlijke ontwikkeling. Voordat je het weet, lees je niet alleen maar over het persoonlijke leven van een ander, maar ben je aan het filosoferen over wat jij zelf belangrijk vindt in het leven en word je gemotiveerd om de parels uit de wereldliteratuur zelf te gaan ontdekken!
Om over na te denken
Wat maakt iemand tot vrouw?
Hoe kun je eenzaamheid doorbreken?
Hoe kun je vriendschap bewaren zonder aan alle verwachtingen van de ander te voldoen?
Wat doe je met je geheime verlangens?
Kun je met meerdere mensen een intieme relatie hebben zonder anderen te kwetsen?
Hoe kun je je laten inspireren door andere schrijvers en kunstenaars en toch je eigenheid bewaren?
Elte Rauch over het vrouwenlichaam
Wat anderen van dit boek vonden
‘Een prachtig boek met de allermooiste cover en een geweldige titel; fan! Hoewel dit boek boordevol diepgang zit leest het toch als een trein; je zou het in een hip en een wip uit kunnen hebben ware het niet dat je heel wat tijd besteedt aan het onderlijnen van mooie zinnen en boeiende ideeën. Ik heb half het boek onderlijnd.’
Els Van Haute, op: hebban.nl
‘Debutant Elte Rauch schrijft wanhopig en optimistisch, ernstig en ironisch over een vrouw die worstelt met verliefdheid en ziekte. De dagboekvorm is goed gekozen.’
Gé Vaartjes, op: volkskrant.nl
‘Het is verleidelijk om te denken dat Een vrouw met mooie borsten autobiografisch is, maar dat is volgens Rauch niet het geval. In een interview met de Groene Amsterdammer geeft ze aan dat ze wel uit haar ervaring heeft geput – ze heeft de ziekte bijvoorbeeld zelf gehad - maar dat ze Veere niet ís. Groot compliment voor Rauchs inlevingsvermogen: het dagboek doet heel authentiek en echt aan. Rauch weet Veeres gevoelens, gedachten en twijfels heel mooi te bewoorden: ‘hoe begin ik nieuw. Weinig, minder, bijna niets. O lieve god, geef me niets en laat van me houden.’ De roman krijgt meerwaarde door de opname van prachtige citaten van literaire grootheden aan het begin van elke maand. Ook voegen Veeres gedichten veel toe, in het Nederlands, Engels en zelfs in het Frans.’
Lisette Huibers, op: literairnederland.nl
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Elte Rauch (1980) studeerde in Bristol filosofie en sociale wetenschappen. Tot haar dertigste werkte ze in Engeland. Daarna keerde ze terug naar Nederland en studeerde theologie in Utrecht. Vervolgens werkte ze bij de GGZ, als literair assistent van Huub Oosterhuis en als programmeur voor literaire en culturele podia. Rauch is oprichter van de varende uitgeverij HetMoet. Een vrouw met mooie borsten is haar debuut.
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Arthur Japin
-
Andreas Burnier
-
Sacha Bronwasser
-
Stefan Hertmans
-
Maud Vanhauwaert