Het huis van de moskee: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Objectiviteit

Het zijn net mensen. Zo noemde Joris Luyendijk zijn boek uit 2006 over zijn ervaringen als Midden-Oostencorrespondent tussen 1998 en 2003. Dat boek gaat helemaal over het verschil tussen wat hij met eigen ogen ter plaatse waarnam én wat daarvan doorkwam in de nieuwsmedia.

Titel Het huis van de moskee
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Objectiviteit
Studielast 2 uur
Werkvorm tweetal
Focus objectiviteit
Je leert reflecteren op de vraag of objectiviteit en onafhankelijkheid mogelijk zijn
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron jorisluyendijk.nl | Joris Luyendijk, Het zijn net mensen

Jullie voeren samen de onderstaande opdracht uit. Dat betekent dat jullie samen dingen uitzoeken, jullie bevindingen met elkaar bespreken en het resultaat van die bespreking noteren. Als je het op bepaalde onderdelen niet met elkaar eens kunt worden, noteren jullie beide opvattingen; zet erbij wie wat vindt.  


Opdracht 1


Lees allebei de internetpagina op Luyendijks website over Het zijn net mensen (bron 1), bespreek die met elkaar en vat de kern ervan samen.   


Opdracht 2


In het hoofdstuk 'Teheran' (Het huis van de moskee, p. 273-283) lezen we over de rol die Nosrat speelt bij het weergeven van de historische feiten. Welke rol is dat? En hoe beoordeelt de 'alwetende verteller' Nosrats handelwijze? Is de alwetende verteller hierin betrouwbaar?   


Opdracht 3


Hebben jullie de indruk dat Kader Abdolah in deze roman een objectief, onafhankelijk beeld geeft van de geschiedenis van Iran? Als je hier 'ja' antwoordt: waar baseer je dat op? Als je 'nee' antwoordt: kun je in dit boek voorbeelden aanwijzen van Abdolahs subjectiviteit of manipulatie van de lezer? Twee duidelijke voorbeelden ter onderbouwing van je 'ja' of 'nee' zijn genoeg.


Opdracht 4


Heb je zelf wel eens gezien of meegemaakt (bijv. in je familie- of vriendenkring) dat er een verschil bleek te bestaan tussen hoe iets in werkelijkheid was gegaan én het verhaal dat ervan gemaakt werd? Beschrijf allebei één eigen voorbeeld en plaats daarbij duidelijk naast elkaar 'de feitelijke toedracht' en 'de vertekende weergave'.    


Opdracht 5


Slotvraag: is het volgens jullie mogelijk om feiten objectief weer te geven, of moeten wij ermee leren leven dat ons beeld van de werkelijkheid per definitie beperkt en gekleurd is? Licht je antwoord toe in maximaal 100 woorden; als jullie het niet met elkaar eens zijn, dan graag beide opvattingen samen in maximaal 150 woorden.