Het huis van de moskee: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Thema (grondmotief)

Titel Het huis van de moskee
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 4 | Thema (grondmotief)
Studielast 1 uur
Werkvorm individueel
Focus thema (grondmotief)
Je leert reflecteren op het thema (grondmotief)
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 Oorspronkelijk omslag
Bron 2 Meer werk van Martin Kers

Liefde op het eerste gezicht. Oftewel: de eerste indruk kan allesbepalend zijn.
Bij de eerste kennismaking met Het huis van de moskee zag je jarenlang (tot en met de 30e druk!) de afbeelding die je in bron 1 vindt. Maar wat zie je daar eigenlijk? Een leerling op scholieren.com schrijft: 'Je ziet twee stukjes van twee huizen, en een landschap tussen de huizen door. Het laat het huis [van de moskee] zien.'

  1. Hoe zou jij beschrijven wat er op het oorspronkelijke omslag (bron 1) te zien is? Gebruik hiervoor maximaal 40 woorden.
  2. Het gaat hier om een foto van fotograaf Martin Kers uit 1993: 'Dijkcoupure' (te Reiderwolderpolder). Bekijk de andere foto's op de website van Martin Kers (bron 2). Wat vind je ervan? Wat valt je op?
  3. Welke overeenkomsten zie jij tussen 'Dijkcoupure' (of 'View through dykes around the polder') en het verhaal van Het huis van de moskee?
  4. Bestudeer de Literaire theorie (hieronder) over het thema (of grondmotief) van een roman. Probeer vervolgens het thema van Het huis van de moskee zo te formuleren dat deze omslagillustratie er goed bij aansluit.
  5. Als je nu opnieuw zou moeten beschrijven wat er op de voorkant te zien is (vergelijk je antwoord op vraag 1), hoe zou je dat dan doen?
  6. Ten slotte: vind jij het jammer of juist verstandig dat de uitgever na de 30e druk voor een andere afbeelding heeft gekozen? Leg uit.

(Literaire) theorie

'Grondmotief', in: Joke van Balen, e.a., Basisboek literatuur. Groningen: Uitgeverij kleine Uil, 2009, p. 114.