Het Wederzijds Huwelijksbedrog: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Genre en literatuurgeschiedenis

Pieter Langendijk noemde Het wederzyds Huwelyksbedrog op de titelpagina 'Een Blyspel'. Naast blijspelen schreef Langendijk ook kluchten.

Titel Het Wederzijds Huwelijksbedrog
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Genre en literatuurgeschiedenis
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel of tweetal
Focus genre en literatuurgeschiedenis
Je leert reflecteren op het genre van het verhaal
Gemaakt door Roland de Bonth

Vraag 1


Bestudeer de punten 1 en 2 bij Literaire theorie en geef in een schema van twee kolommen aan wat de voornaamste verschillen zijn tussen een klucht en een blijspel.


Vraag 2


Bestudeer de voorrede van de tweede druk van Het Wederzyds Huwelyksbedrog en geef aan welke functie een blijspel volgens Langendijk dient te vervullen.


Vraag 3


Lees de korte omschrijving van de drie typen blijspel die onder het derde punt van Literaire theorie wordt gegeven. Geef met verwijzingen naar de tekst aan tot welk(e) soort(en) blijspel Het Wederzyds Huwelyksbedrog kan worden gerekend.


Vraag 4


Langendijk mengt in Het Wederzyds Huwelyksbedrog blijspelelementen met kluchtige elementen. Geef met gebruikmaking van het antwoord op vraag 1 en onder verwijzing naar de tekst aan welke kluchtige elementen je in dit stuk aantreft.


Vraag 5


Vind(en) je (jullie) Langendijks typering van Het Wederzyds Huwelyksbedrog als blijspel correct? Licht je (jullie) antwoord toe.


Vraag 6


Heb(ben) je (jullie) door deze reflectie op het genre van de tekst dingen opgemerkt die jullie anders misschien over het hoofd hadden gezien? Zo ja, welke?


Vraag 7


Denk(en) je (jullie) dat het in het algemeen raadzaam of zelfs noodzakelijk is om enige kennis te hebben van historische genres als je een oudere tekst leest? Licht je (jullie) antwoord toe.

(Literaire) theorie

1. Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur, Uitgeverij kleine Uil, Groningen, 2009, p. 71-77.

2. dbnl.org | G.J. van Bork e.a., Letterkundig lexicon voor de neerlandistiek

3. Het blijspel kan worden verdeeld in:

- het karakterblijspel (comédie de caractère): het hoofdthema is het op lachwekkende wijze voorstellen van een bepaalde karakterfout;
- het intrigeblijspel (comédie d'intrigue): het grappige schuilt voornamelijk in de verwikkelingen;
- het zedenblijspel (comédie de moeurs): de zeden van een geheel tijdperk worden in een lachspiegel getoond.