Ik kom hier nog op terug
Lezen voor de lijst
Rob Hollander groeit begin jaren zeventig op in een streng calvinistisch milieu in de provincie. Met een leeftijdgenoot beleeft hij op een avond een schimmig avontuur in een bos waaraan hij later weinig herinneringen zegt te hebben. Eind jaren tachtig studeert hij filosofie in Amsterdam, stopt na twee jaar met de studie en is langere tijd werkloos. Het ontbreekt hem aan ambitie. Als hij in de vijftig is, werkt hij met weinig succes als journalist en redacteur. Dan komt hij op het weinig originele idee een artikel te schrijven over zijn ‘jaargenoten’ van de studie: wat is er van hen geworden?
Rob belandt door een van hen, de steenrijk geworden Icks, in een absurde wereld waarin hij kan tijdreizen. Droom, werkelijkheid, virtual reality? Rob snapt er aanvankelijk niets van en de lezer ook niet. Toch wordt die vreemde wereld langzamerhand steeds werkelijker. Rob krijgt van Icks de gelegenheid om ‘een fout uit het verleden goed te maken’. Hij kiest een onbenullig voorval, maar gaandeweg komt ‘de avond in het bos’ uit zijn jongensjaren steeds bij hem terug. Wat is er toen gebeurd? Moet hij iets goedmaken? En wat heeft Icks ermee te maken?
Leen het e-book en het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Ik kom hier nog op terug leest bedrieglijk gemakkelijk. Onder de soepele zinnen schuilt een complex verhaal met veel vertakkingen die aan het eind weer goeddeels samenkomen. Na de vlot geschreven eerste honderd pagina’s over herkenbare jongenszaken, neemt de roman een onverwachte wending: samen met hoofdpersoon Rob Hollander kom je terecht in een futuristische wereld waarin het mogelijk is om te ‘tijdreizen’. En dat doet de hoofdpersoon. Hij laat zich naar momenten in het verleden verplaatsen waar hij de loop der gebeurtenissen zou kunnen veranderen om zo gemaakte fouten ongedaan te maken. Rob wordt voortdurend geconfronteerd met onmogelijkheden die toch blijken te kunnen, met doodnormale absurditeiten. Wie absoluut niet van fantasy houdt, heeft een zware dobber aan het verhaal, maar zou over de weerzin heen kunnen stappen doordat het ‘tijdreizen’ op zichzelf niet de kern is. Het gaat op een dieper niveau om zaken als ‘spijt’ en ‘wroeging’ en de vraag hoe ons geheugen met trauma’s omgaat. Van Essen is een geboren verteller die zelfs weerbarstige lezers moeiteloos op sleeptouw neemt.
Om over na te denken
Heb je ooit tegenover iemand anders iets gedaan wat je dolgraag ongedaan zou willen maken? Wat is de kern van die betreurde daad?
‘Gedane zaken nemen geen keer’ is een bekende uitdrukking. In hoeverre ben je het daarmee eens?
Houd je van ‘fantasy-boeken’? Zo ja, wat trekt je daarin aan? Zo nee, wat staat je tegen in zulke boeken?
Stel dat je zou kunnen tijdreizen, naar welke periode in de geschiedenis of in je eigen leven zou je dan geteleporteerd willen worden? Waarom juist daarnaartoe?
Trek jij je veel aan van ‘wat anderen zeggen’? En je ouders, zijn die gevoelig voor ‘wat de mensen zullen zeggen’? Zo ja, wat voor gevolgen heeft dat?
Prijzen
- Bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2024
- Genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024 (longlist)
Prijswinnaar!
De schrijver beantwoordt vragen
Wat anderen van dit boek vonden
‘Het is een goed geschreven roman met een originele draai aan een beproefd sciencefictionconcept. De humor is flauw en het einde een beetje een anticlimax, maar je blijft geboeid tot het einde.’
Finette, op: scholieren.com
‘Ik kom hier nog op terug is een droom van een boek, zo rijk. Het is een jongensboek zo goed als een filosofisch getoonzet gedachtenexperiment. Het is een beschouwing over de mens als groepsdier zo goed als een pleidooi voor de eenling. Het is deels een autobiografisch relaas (wat de kerkelijke jeugd van de hoofdpersoon betreft) maar evengoed een bizar en gewaagd sciencefictionverhaal. Het is razend intelligent en tegelijk heel toegankelijk, vol melige grappen. Het is een construct dat de nadruk legt op het construct-zijn, maar ook een compleet meeslepend, overtuigend avontuur. Het is een verhaal over verhalen vertellen - en nog veel meer.’
Judith Eiselin, in: NRC Handelsblad (via LiteRom)
‘Van Essens verteller mengt zich vaak in het verhaal en maant de lezer aan 'bij de les te blijven'. Dat is nodig: voortdurend krijg je het eerder onaangename gevoel naar achterliggende betekenissen te moeten zoeken. De plot is bij momenten zo uitzinnig dat Van Essen een grote bereidheid vraagt om mee te gaan in zijn delirium. (…) Het lijkt erop dat meesterverteller Van Essen met reizen in de tijd zijn hand heeft overspeeld. Meermaals botst hij frontaal op de filosofische lichtheid van zijn verhaal, terwijl zijn hoofdthema net heel wat existentiële vragen oproept. De afsluitende anticlimax die volgt op een reeks weinig begeesterende literaire spelletjes laat de lezer murw geslagen, zelfs reddeloos achter.’
Anoniem, in: Humo (via LiteRom)
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Opdrachten bij het boek
Over de auteur
Rob van Essen (1963) is schrijver, vertaler en recensent. Hij publiceerde meer dan tien boeken, waaronder De goede zoon, dat bekroond werd met de Libris Literatuur Prijs 2019 (ook op deze site, N4). In 2024 won hij opnieuw die prijs met Ik kom hier nog op terug. Beide bekroonde boeken – ‘de raarste die ik geschreven heb’ – spelen deels in een nabije, door technologie beheerste wereld waarin van alles mogelijk is. De Rob Hollander uit zijn laatste boek is volgens Van Essen sterk geïnspireerd op zijn eigen leven.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Rob van Essen
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Sacha Bronwasser
-
Marente de Moor
-
Rob van Essen
-
Hubert Lampo
-
Februari, Maxim