Mariken van Nieumeghen: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Betekenis

Lees eerst de Literaire theorie. Voer daarna de opdrachten uit.

Titel Mariken van Nieumeghen
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 4 | Betekenis
Studielast 3 uur
Werkvorm tweetal
Focus betekenis
Je leert algemene motieven te herkennen en te interpreteren.
Gemaakt door Gosse Koolstra
Bron 1 kore.nl | over het Faustmotief
Bron 2 bijbelencultuur.nl | voor meer informatie over de duivel (satan) en de rol die hij speelt in de geschiedenis van de mens
Bron 3 nl.wikipedia.org | 'Maria (moeder van Jezus)'
Bron 4 nl.wikipedia.org | 'Schuldbelijdenis'
Bron 5 nl.wikipedia.org | 'Biecht'
Bron 6 nl.wikipedia.org | 'Vergeving (christendom)'

Vraag 1

Verdeel onderling de volgende vier motieven:
- Faustmotief
- de duivel (satan)
- Mariamotief
- schuld en boete (zonde en vergeving)


Vraag 2

Lees onderstaande bronnen over de twee motieven die jij gaat onderzoeken en zoek er zelf zo nodig aanvullende informatie over. Maak aantekeningen.


Vraag 3

Beschrijf eerst nauwkeurig, in eigen woorden, de door jou onderzochte motieven en geef vervolgens aan hoe die zijn vormgegeven in Mariken van Nieumeghen. Per motief gebruik je 300 tot 500 woorden.Wissel jullie kladversies uit en bespreek ze motief voor motief.


Vraag 4

Wissel jullie kladversies uit en bespreek ze motief voor motief.


Vraag 5

Stel van de eindversies een mini-syllabus samen, in alfabetische volgorde van de motieven. Gebruik de titel 'Enkele christelijke en cultuurhistorische motieven in Mariken van Nieumeghen'. Deze kan gebruikt worden voor het literatuuronderwijs in de bovenbouw van jouw school.


(Literaire)theorie

Een universeel verhaalgegeven kan in talloze concrete verhalen zijn eigen vorm krijgen. Zo heeft het gegeven van de botsing tussen twee broers (bijvoorbeeld in Verraad me niet van Tessa de Loo) al vorm gekregen in een van de oudste verhalen ter wereld: dat over Kaïn, die uit jaloezie zijn broer Abel dood sloeg (Genesis 4). Mariken van Nieumeghen is een verhaal waarin diverse klassieke en christelijke motieven voorkomen. Zo'n motief kan net zo goed in een middeleeuws verhaal verwerkt zijn als in een moderne roman. Het Faustmotief, het gegeven dat een persoon (door de duivel of een ander persoon) wordt verleid iets slechts te doen in ruil voor macht, aanzien of welvaart, komt net zo goed voor in het middeleeuwse verhaal over Mariken als in Lijmen/Het been van Willem Elsschot en De ruimte van Sokolov van Leon de Winter.
Zie ook: 'Motieven en symbolen', in: Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur, Groningen: Uitgeverij kleine Uil, 2009, p. 113-126.