Strepen aan de hemel: Opdracht

Opdracht niveau 3 | Kwesties: vergeving

Titel Strepen aan de hemel
Niveau boek niveau 4
Opdracht niveau 3 | Kwesties: vergeving
Studielast 2 uur
Werkvorm individueel
Focus kwesties: vergeving
Je leert over reflecteren op de kwestie 'vergeving'
Gemaakt door Cilla Geurtsen
Bron youtube.com | 'Everything is a present'

Vraag 1


Stel je voor: je hebt een ontzettende ruzie gehad met je beste vriend of vriendin. Maar dan ook echt ontzettend. Hij of zij heeft je bijvoorbeeld een jaar lang bedrogen. Hoe lang blijf je gemiddeld gesproken boos op hen? Wanneer vergeef je ze? Of vergeef je ze niet? Of vergeef je ze wel en vergeet je het nooit? Reflecteer eens op deze vragen en schrijf in ongeveer 200 woorden op hoe het zit met je vergevingsgezindheid.


Vraag 2


Gerhard Durlacher was ten tijde van het schrijven van Strepen aan de hemel nog steeds boos. Boos op de geallieerden en boos op de Duitsers. Werk in minimaal 200 woorden zorgvuldig uit waarom Durlacher nog steeds boosheid voelt.


Vraag 3


Bekijk bron 1. Het is een filmpje over Alice Herz Sommer, die net als Durlacher Theresienstadt overleefde. Vat de levensfilosofie van Alice samen in ongeveer 250 woorden. Besteed daarbij (ruim) aandacht aan haar vergevingsgezindheid.


Vraag 4


Hoe kijk je nu tegen het thema vergeving aan?
Wat gebeurt er met je als je niet vergeeft?
Hoe kun je dan verder met je leven?
Bestaan er onvergeeflijke zaken?
Of kun je iedereen uiteindelijk alles vergeven?
Gebruik je antwoorden bij vraag 1 tot en met 3. Schrijf een beschouwing van 500 woorden over dit onderwerp waarbij je verwijst naar en/of citeert uit Strepen aan de hemel en de film over Alice Herz Sommer.