De stille kracht: Opdracht

Opdracht niveau 5

De stille kracht wordt getypeerd als antikoloniaal boek. Is dat aanwijsbaar in het boek? Heeft de roman ook nu nog politieke zeggingskracht? In de eerste drie opdrachten onderzoek je enkele politieke lagen en daarna schrijf je een column met je eigen visie.

Titel De stille kracht
Niveau boek 5
Opdracht Niveau 5 | Literatuur en werkelijkheid
Studielast 2 uur
Werkvorm Individueel
Focus Literatuur en werkelijkheid
Je leert Een boek interpreteren vanuit de historische context en een visie verwoorden op de huidige waarde van het werk
Gemaakt door Gea Veenstra
Bron 1 Bas Heijne, 'Kortzichtigheid', in: NRC, 17 oktober 2009
Bron 2 'Tien tips voor een briljante column'

A

Opdracht 1


Deze opdracht maak je tijdens het lezen

In het boek doen diverse personages uitspraken over het koloniale bestuur. Volg de uitspraken van resident Van Oudijck door het hele boek door tabel 1 zo volledig mogelijk in te vullen.

B

Opdracht 1

Maakt Van Oudijck een ontwikkeling door in zijn politieke denken? Zo ja, beschrijf die ontwikkeling. Zo nee, waarom niet? 

Opdracht 2

Door de auctoriale verteller (dus niet een van de hoofdpersonen) worden soms persoonlijkheidskenmerken toegekend aan de inlandse bevolking. Citeer er drie. Zou je ze racistisch noemen? Leg uit waarom.

Opdracht 3

Bas Heijne schreef in 2009 een column (bron 1) waarin hij in De stille kracht een  politieke boodschap leest. Lees zijn column.

Opdracht 4

Schrijf voor het blad van de jongerenafdeling van de politieke partij van jouw keuze een column over De stille kracht.  Als je niet zeker weet hoe dat moet, raadpleeg je bron 2. De column moet tussen de 350 en 400 woorden lang zijn. Het onderwerp moet zijn: Wat kan de politiek nu nog van De stille kracht leren? Formuleer een heldere visie en verwijs daarbij naar het boek.

Plaats in het boek Uitspraken
p. 1-75
p. 75-150
p. 150-200