De wetten: Opdracht

Opdracht niveau 6 | Fictionaliteit

Palmen thematiseert in haar roman De wetten de relatie tussen fictie en werkelijkheid. In het hele oeuvre van Palmen speelt deze relatie een rol.

Titel De wetten
Niveau boek niveau 5
Opdracht niveau 6 | Fictionaliteit
Studielast 4 uur
Werkvorm individueel
Focus fictionaliteit
Je leert reflecteren op de relatie tussen fictie en werkelijkheid.
Gemaakt door Jannet Oosterhuis
Bron 1 vn.nl | 'Connie Palmen verklaart zichzelf', in: Vrij Nederland, 19 juni 1999
Bron 2 teleblik.nl | 'Connie Palmen: Tussen feit en fictie'

Lees als voorbereiding op deze opdracht de Literaire theorie.
Lees over de relatie fictie en werkelijkheid het artikel 'Palmen verklaart zichzelf' van 19 juni 1999 in Vrij Nederland. Bekijk ook de televisieuitzending 'Connie Palmen: Tussen feit en fictie' (bron 1 en 2).

Vraag 1

Palmen thematiseert de relatie tussen fictie en werkelijkheid in de roman De wetten. Ga op zoek naar voorbeelden en motieven in de roman die dit thema ondersteunen en noteer deze.

Vraag 2

Het is niet zo simpel dat Connie Palmen de werkelijkheid fictionaliseert door eenvoudigweg een bepaalde draai aan de werkelijkheid te geven. In haar werk is de verhouding tussen fictie en werkelijkheid aanzienlijk gecompliceerder. Palmen creƫert in haar werk een nieuwe werkelijkheid en misschien zelfs wel haar eigen identiteit. Schrijf een essay van ongeveer 1000 worden waarin je ingaat op deze kwestie.


(Literaire)theorie

'Autobiografisch schrijven', in: Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur, Groningen, Uitgeverij kleine Uil, 2009, p. 22-28