Eline Vere: Opdracht

Opdracht niveau 6 | Oeuvre

Couperus was zijn leven lang bezig met het noodlotsmotief. In veel van zijn romans en verhalen speelt het Noodlot (met een hoofdletter) een hoofdrol. De manier waarop is niet steeds hetzelfde: de betekenis en de invloed van het Noodlot zijn geen constanten. Ze variëren nogal, zeker in het eerste gedeelte van Couperus' werk. In vroege romans als Eline Vere en Noodlot vertegenwoordigt het Noodlot nog niet de onafwendbare, boven de mens geplaatste Macht zoals in latere werken.

Titel Eline Vere
Niveau boek 5
Opdracht niveau 6 | Oeuvre
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus oeuvre
Je leert het noodlotsmotief te verbinden met Couperus' oeuvre.
Gemaakt door Pieter Waalewijn
Bron 1 1. H.T.M. van Vliet, 'Louis Couperus', in: Kritisch Literatuur Lexicon
Bron 2 2. dbnl.org | F.L. Bastet, Louis Couperus. Een biografie. Amsterdam: Querido, 1987
Bron 3 3. dbnl.org | Louis Couperus, De binocle
Bron 4 4. dbnl.org | J. Fontijn, 'In de greep van het noodlot', in: De Revisor 2/1 (1975)
  1. De helft van de inleidende alinea hierboven is afkomstig uit het artikel van H.T.M. van Vliet over Louis Couperus in Kritisch Literatuur Lexicon (bron
    1). Op p. 10-18 wordt de ontwikkeling in Couperus' omgang met het Noodlot beschreven. Lees de genoemde pagina's. (Als jouw school het Kritisch Literatuur Lexicon niet heeft staan, zul je hiervoor dus naar de openbare bibliotheek moeten.)
  2. Van Vliet stelt dus dat in Eline Vere het Noodlot (nog) niet de onafwendbare, boven de mens geplaatste Macht vertegenwoordigt. Hij wijst hierbij op Vincent Vere, die zich met steun van Lawrence St Clare wél weet te ontworstelen aan de willoosheid en apathie. Wat vind jij van Van Vliets opvatting? Reageer in maximaal 200 woorden.
  3. Een beroemd noodlotsverhaal is Couperus' korte verhaal De binocle - gepubliceerd in 1920, maar volgens Couperus' biograaf F.L. Bastet (bron 2) vermoedelijk al in 1897 geschreven. Lees De binocle (bron 3).
  4. In het nummer van De Revisor waarin je zojuist De binocle gelezen hebt, wordt het verhaal gevolgd door het artikel 'In de greep van het noodlot' van J. Fontijn (bron 4). Niet alleen presenteert Fontijn hierin een analyse van De binocle, maar hij trekt ook lijnen door Couperus' oeuvre en bespreekt de dwarsverbanden met de cultuur van die tijd. Lees dit artikel aandachtig.
  5. Schrijf een korte beschouwing van 300-400 woorden waarin je een verbinding maakt tussen het artikel van Fontijn en Eline Vere. Concentreer je daarbij op het noodlotsmotief. Welke observaties, uitspraken en conclusies van Fontijn zijn volgens jou ook van toepassing op Eline Vere, en welke vind jij niet bruikbaar?