Gijsbreght van Aemstel: Opdracht

Opdracht niveau 6 | Receptiegeschiedenis

  1. [individueel]
    Neem een boek in gedachten dat je op de basisschool prachtig vond. Ga na wat je er nu van vindt. Noteer de ontwikkeling in je waardering en licht die toe.
  2. [samen]
    Breng jullie ervaringen in in een groepsgesprek en stel vast: welke ontwikkelingen hebben zich bij jullie voorgedaan? Waardoor worden die veroorzaakt? (Neem geen genoegen met simpelweg 'ouder geworden'.) Welke overeenkomsten en verschillen zijn er in jullie bevindingen?
  3. [individueel]
    Bestudeer de teksten onder Literatuurgeschiedenis en Bronnen. Noteer in onderstaand schema: welke positieve en negatieve oordelen over Gysbreght van Aemstel ben je tegengekomen, gezien over de periode 1637 - 20nu? Wanneer de persoon of instantie die kritiek geeft, niet bekend is, vul je N.N. (= nomen nescio) in.
  4. [samen]
    Bespreek jullie individuele schema's, bepaal overeenkomsten en verschillen en maak er door consensus één schema van. Zet erboven: 'Schematische receptiegeschiedenis Gysbreght van Aemstel'.
  5. [samen]
    Schrijf een conclusie in maximaal 200 woorden: heeft Gysbreght van Aemstel als toneelstuk nog toekomst? Motiveer met jullie belangrijkste argumenten. Vergelijk die met de opvattingen van 'Het toneel speelt' (zie bron 7).

schema

Tijd Persoon/instantie Oordeel Argumenten/bijzonderheden

 

Literatuurgeschiedenis
Al behoorde Vondel dan ook tot de meest gerespecteerde en gewaardeerde literatoren van zijn tijd en de eeuwen daarna, er was ook al vroeg kritiek op de saaiheid van zijn werk. Die bleek onder andere uit de grotere populariteit van de toneelstukken van Jan Vos, spektakelstukken waarin veel meer te beleven was dan in die van Vondel. Het publiek las de toneelstukken van Vondel liever. De literatuur-criticus Busken Huet schreef in 1867 over Gysbreght van Aemstel(dat in die tijd ook al ieder Nieuwjaar werd opgevoerd) dat het een treurspel was waarbij geen enkele toeschouwer treurde maar iedereen wel naar huis verlangde! In 1968 kwam er een einde aan de jaarlijkse opvoeringen door de Aktie Tomaat.