Publieke werken: Opdracht

Opdracht niveau 6 | Fictie en werkelijkheid

Titel Publieke werken
Niveau boek niveau 5
Opdracht niveau 6 | Fictie en werkelijkheid
Studielast 3 uur
Werkvorm individueel
Focus fictie en werkelijkheid
Je leert reflecteren op de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid.
Gemaakt door Gea Veenstra
Bron 1 literatuurgeschiedenis.nl | 'Publieke werken'
Bron 2 amsterdamhistorie.nl | 'Kaart van Amsterdam, 1883' (even bladeren tot je de juiste kaart gevonden hebt)

A

Iedereen vertelt wel eens een leugentje om bestwil. Let er maar eens op hoe vaak je niet de (volledige) waarheid vertelt. (Als je het wél zou doen, zou je al snel slaande ruzie krijgen met een groot aantal mensen om je heen!)


Vraag 1

Houd voor jezelf het volgende een paar dagen bij: hoe vaak zou je ruzie krijgen met de in het schema genoemde mensen, en waarom? (Gebruik het schema voor je antwoord.)


Vraag 2

Bepaal voor jezelf per situatie:

      - is het erg dat ik niet helemaal eerlijk ben geweest?
      - zou de persoon waartegen ik 'gelogen' heb liever willen dat ik de volledige waarheid had gesproken?


Vraag 3

Vind je dat mensen altijd de waarheid moeten spreken tegen jou? Zijn er situaties denkbaar dat je het prettiger vindt dat zij hun boodschap met de mantel der liefde bedekken?


Vraag 4

Schrijvers schrijven vaak verhalen die op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Vind je dat zij duidelijk moeten maken wat wél en wat niet ook echt zo gebeurd is? Wat zou dat voor effect hebben op de literatuur? Leg je antwoord uit en gebruik maximaal 100 woorden.


schema
 

Persoon Situatie
Docenten
Ouders
Broer/zus
Vriend(in)
...



B

Rosenboom schrijft veel over gebeurtenissen in het verleden en hij doet daar gedegen onderzoek naar. Zo is het Victoriahotel inderdaad om twee huisjes heen gebouwd en heeft buurman Carstens echt bestaan. Elim ligt achter Hoogeveen en er ligt ook een Elim bij de Dode Zee. De turfstekers waren erg arm en woonden vaak afgelegen en in armoede. Een paar personages hebben werkelijk bestaan, maar Rosenboom laat in het midden of de gebeurtenissen in Publieke werken daadwerkelijk plaats gevonden hebben. Wat denk jij? Gebruik de volgende vragen om je mening te vormen. Betrek ook de onderdelen die bij C genoemd worden bij de vorming van je mening.

  • Het fenomeen venstervrijen bestond daadwerkelijk op het platteland. Wat hield dat in?
  • Zoek nog vijf andere zaken die beschreven worden in het boek en historisch gezien kloppen.
  • Bij welke zaken twijfel je of de feiten kloppen?


C

Maak in een betoog van ongeveer 300 woorden duidelijk of je vindt dat Publieke Werken gezien kan worden als een boek dat de lezer feitelijk inzicht geeft in de negentiende eeuw. Maak gebruik van de bronnen. Neem daar de volgende onderdelen in op:

  • Oude tijd versus Nieuwe tijd
  • De stadsvernieuwing van Amsterdam
  • De massale emigratie naar Amerika
  • Eventueel eigen onderwerp(en).

Sluit je betoog af met een antwoord op de vraag of je het belangrijk vindt dat er een duidelijke scheidslijn aangegeven wordt tussen fictie en werkelijkheid.