Terug naar Oegstgeest: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Boek en film

In 1987 verfilmde Theo van Gogh Terug naar Oegstgeest. Pers en critici waren een en al lof, Wolkers zelf was tot tranen toe geroerd, maar het grote publiek bleef weg. Leen de film bij de openbare bibliotheek of vraag je docent of mediathecaris of z/hij de film voor school wil aanschaffen.

Titel Terug naar Oegstgeest
Niveau boek niveau 5
Opdracht niveau 5 | Boek en film
Studielast 4 uur (incl. film kijken)
Werkvorm twee- of drietal
Focus boek en film
Je leert beargumenteerd te oordelen over de overeenkomsten en verschillen in thematiek, gebruikte motieven, verhaallijnen en plot in boek en verfilming daarvan.
Gemaakt door Gosse Koolstra

Jullie gaan de film gezamenlijk bekijken en analyseren aan de hand van een zelf ontworpen analysemodel. Daarna bespreken jullie je bevindingen en proberen jullie tot een gezamenlijk oordeel te komen. Verschillen in jullie oordelen geef je zo goed mogelijk een plek in het gezamenlijke product.


Vraag 1

Verdeel de punten waarop je gaat analyseren: thema(s), motieven, leidmotieven, verhaallijnen, plot, of elementen die maar in één van beide vormen voorkomen.


Vraag 2

Lees de Literaire theorie over de gegeven analysepunten.


Vraag 3

Ontwerp een analysemodel waarop je tijdens en/of na het kijken naar de film aantekeningen kunt maken.


Vraag 4

Bespreek de uitkomsten gezamenlijk en maak aantekeningen van jullie bespreking.


Vraag 5

Schrijf nu een 'dubbelrecensie' van boek en film, gebruikmakend van jullie oordelen bij 3 en 4. Kies gezamenlijk voor een bepaalde aanpak van dit schrijfproces. Jullie recensie telt circa 750 woorden en bevat een duidelijk eindoordeel; boek mooier, film mooier, boek en film even mooi maar verschillend, boek en film hebben verschillende thema's enz.
 

(Literaire)theorie

Joke van Balen e.a., Basisboek literatuur. Groningen: Uitgeverij kleine Uil, 2009. Hierin lees je na hoe je de verschillende begrippen waarop je analyseert, moet opvatten. Zoek in het register naar de verschillende literaire begrippen.