Zevenpoot
Lezen voor de lijst
‘Toen meneer en mevrouw Knoblauch eenmaal besloten hadden dat de liefde alles zou overwinnen, maakte opluchting zich van hen meester. Noem het vreugde. Al was het kind dan volgens de dokter zo klein dat ze in het begin een vergrootglas nodig zouden hebben om het te zien, zij zouden leven, het kind zou leven, en daar ging het om. Ze zouden ook met vergrootglas van het kind houden.’
In Zevenpoot lees je over meneer en mevrouw Knoblauch die hun piepkleine zoontje Mom, met acht benen (later zeven, want één been breekt per ongeluk af) vol overgave verwelkomen in deze wereld. Het jonge wereldwonder trekt veel aandacht van de buitenwereld. De meningen verschillen over deze bijzondere verschijning: is Mom een medisch wonder, een vreemdeling of toch eerder moderne kunst? Zevenpoot wordt als readymade opgenomen in de kunstcollectie van het Stedelijk Museum en krijgt een bijzondere plaats naast Karel Appel. Meneer en mevrouw Knoblauch bezoeken hun zoontje daar dagelijks en brengen garnalenkroketten voor hem mee, want hij kan toch niet alleen leven op het in het museum aangeboden vissenvoer? Ze houden onvoorwaardelijk van hem en weten één ding zeker: hun liefde overwint alles.
Leen het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden (PDF)
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Zevenpoot is een meeslepende, satirische vertelling. De roman heeft als ondertitel: een serenade aan de mens. Het boek is niet erg dik en leest redelijk vlot. Het is opgebouwd uit korte hoofdstukken van enkele pagina’s. Deze korte hoofdstukken worden afgewisseld met kleurrijke en karikaturale prenten van de bekende illustrator Thé Tjong-Khing. De prenten ondersteunen de humoristische toon van de roman.
Het verhaal over meneer en mevrouw Knoblauch en hun bijzondere zoon Mom is tamelijk absurd, maar in zekere zin ook aangrijpend. Door het verhaal heen passeren allerlei actuele maatschappelijke vraagstukken rondom kunst, cultuur en ideologie de revue, zoals het asielbeleid, wit privilege en grensoverschrijdend gedrag. Grunberg geeft geen politiek gekleurd commentaar op deze kwesties, maar houdt de gehele samenleving een spiegel voor. Zowel links als rechts heeft zo zijn eigenaardigheden. Het feit dat Grunberg de koning als een kat voorstelt, suggereert dat je deze moeilijk serieus kunt nemen. Toch laat hij in deze rol een zekere waardigheid zien, met ernst en gevoel voor humor. Het is alsof hij de mensheid in haar goedheid en slechtheid met mededogen beziet. De lezer moet wel nadenken over de bizarre situaties waarin de personages terechtkomen. De verteller houdt zich misschien op de vlakte, maar lukt dat de lezer ook?
De uitdaging zit hem in het doorgronden van de verwijzingen en toespelingen in de lagen onder de oppervlakte. Als je geïnteresseerd bent in boeken met zulke actuele toespelingen, dan is dit boek zeker een aanrader. Zowel in de tekst van Grunberg als in de beelden van Thé Tjong-Khing is een spanningsveld aanwezig tussen fantasie en werkelijkheid. Verschillende bekende figuren zoals de koning en Eva Jinek komen in het verhaal over de zevenpoot Mom naar voren.
Om over na te denken
Wat roept de titel Zevenpoot: een serenade aan de mens bij je op?
Wat betekent onvoorwaardelijke liefde? Kun je alleen onvoorwaardelijk van iemand houden als je alle ‘zotheid’ van zo iemand accepteert?
Kunnen ouders te veel van hun kinderen houden?
Wat betekent het om anders te zijn binnen onze maatschappij?
In hoeverre kan humor helpen om complexe maatschappelijke thema’s te doorgronden?
In hoeverre brengt engagement in een roman jou als lezer in beweging?
Vind jij illustraties passen in volwassen literatuur, of maken die er een soort kinderboek van?
Prijzen
- Genomineerd voor de Boon 2025
Gesprek met Grunberg
Wat anderen van dit boek vonden
'Is dit absurde verhaal onvoorstelbaar flauw of juist buitengewoon humoristisch in elkaar gestoken? Dat kon ik pas vaststellen op driekwart van het boek. Veel scherpe grappen kruiden de tekst en dat is goed. Maar het zijn de flauwe grappen, vaak aan het einde van een zin, of alinea, of bladzijde, die toch de scherpte uit het verhaal halen en daardoor een te jolig stempel op het geheel drukken.'
Nico Voskamp in de Boekenkrant
'Soms balanceert het boek daardoor op het randje van flauw. Vooral tegen het einde, bij de zoveelste persiflage, zat deze lezer wel aan haar satirische taks. Toch zou het zonde zijn om Zevenpoot daarom af te schrijven. Als geheel is het namelijk erg geslaagd. Grunberg laat de lelijkste kant van mensen zien, maar zonder een moreel geheven vingertje. Zijn humor is niet venijnig, maar bijna barmhartig; zelfs de afschuwelijkste personages hebben ook wel iets aandoenlijks. Je zou kunnen begrijpen waarom ze zijn geworden zoals ze zijn.'
Emilia Menkveld, op: volkskrant.nl
'Maar alle hedendaagse thema’s, laten we het verschuivende paradigma’s noemen, zijn voer voor schrijver Arnon Grunberg. In zijn vermakelijke en vlijmscherpe satire Zevenpoot leeft hij zich uit op onder meer de kunstwereld, het koningshuis, grensoverschrijdend gedrag en het asielbeleid.'
Marjolijn de Cocq, op: parool.nl
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Arnon Grunberg (1971) is geboren in Amsterdam en woont in de Verenigde Staten. Hij is een belangrijke stem in de Nederlandse literatuur en hij verschijnt vaak in de media als publieke figuur. Hij schrijft niet alleen romans, maar ook toneelstukken, columns en essays. Grunbergs stijl wordt gekenmerkt door zijn ironie. Hij schrijft over de grilligheden van het moderne bestaan.
In 1994 debuteerde hij met zijn roman Blauwe maandagen. Deze roman werd direct een groot succes. Enkele andere bekende werken van Grunberg zijn De asielzoeker (2003), Tirza (2006) en De man zonder ziekte (2012). De eerste drie titels vind je ook op Lezen voor de lijst. Grunberg heeft veel literaire prijzen gewonnen voor zijn romans.
Zevenpoot (2024) is een bijzondere toevoeging aan zijn oeuvre, door de samenwerking met de bekende illustrator Thé Tjong-Khing.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Arnon Grunberg
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Multatuli
-
Arnon Grunberg
-
Desiderius Erasmus
-
Louis Paul Boon
-
Frans Kellendonk
-
Ilja Leonard Pfeijffer