Mandarijnen op zwavelzuur: Opdracht

Opdracht niveau 5 | Druktechnieken

Lees eerst de literaire theorie en de bronnen.

Titel Mandarijnen op zwavelzuur
Niveau boek niveau 6
Opdracht niveau 5 | Druktechnieken
Studielast 4 uur
Werkvorm klassikaal
Focus druktechnieken
Je leert over Hermans' werkwijze bij 'Mandarijnen op zwavelzuur'.
Gemaakt door Hester Meuleman, Huygens ING
Bron 1 'Boekdrukkunst', op: Wikipedia
Bron 2 'Offsetdruk', op: Wikipedia

Voor deze opdracht gaan jullie met de hele klas een schoolkrant maken in de trant van Mandarijnen op zwavelzuur. Hierbij gelden de volgende regels:

  • Kies met z'n allen een actueel thema waar iedereen een bepaalde mening over heeft: bijvoorbeeld een bepaalde lopende rechtszaak die veel in het nieuws is, een actuele politieke gebeurtenis, een actuele culturele gebeurtenis. Als er op dat moment maar veel over wordt gesproken in de media.
  • Iedereen maakt, alleen of in groepjes, een pagina. Gebruik daarbij het laatste hoofdstuk van Mandarijnen op zwavelzuur als inspiratiebron: maak collages, schrijf een nep-interview met of een nep-dagboekfragment van een van de hoofdrolspelers van jullie thema, of schrijf een zogenaamd serieus krantenartikel onder een pseudoniem. Laat uit wat je maakt je mening naar voren komen. Geef de krant een goede titel.
  • Ten slotte: er mag geen computer aan te pas komen! Net als Hermans deed, mogen jullie alleen een typemachine of een pen gebruiken om stukken te schrijven. Afbeeldingen, krantenkoppen of artikelen voor collages mogen niet van internet komen, maar alleen uit kranten en tijdschriften. Natuurlijk mag het geknipte en geplakte resultaat uiteindelijk wel naar een drukker of onder een kopieermachine om het in de klas of in de hele school te kunnen uitdelen.

(Literaire)theorie

  1. In het laatste hoofdstuk van Mandarijnen op zwavelzuur laat Hermans zien wat volgens hem de toestand van de literatuur is in Nederland en wat zijn rol en de rol van Mandarijnen op zwavelzuur daarin tot dan toe was (er staan dus veel dingen in die er in de eerste druk niet stonden). Dat doet hij door middel van uitgeknipte krantenartikelen, collages, een gefingeerd dagboekfragment, een stuk onder pseudoniem enz.
  2. Toen dit boek verscheen, waren er nog geen computers zoals nu. Boeken werden gedrukt door middel van drukpersen (zie bron 1). Hermans heeft dit boek in eerste instantie zelf uitgegeven (want niemand anders durfde dat te doen) en had natuurlijk geen drukpers thuis, dus hij heeft alle teksten getypt, daar zelf met de hand weer dingen in verbeterd en verder alles letterlijk bij elkaar geknipt en geplakt. Hij liet het boek uiteindelijk maken met gebruik van de toen net nieuwe offset-techniek (zie bron 2). Belangstellenden konden het boek rechtstreeks bij hem bestellen en hij verstuurde ze allemaal vanuit huis. Bij de eerste druk kreeg elke nieuwe klant ook nog een collage die Hermans zelf had gemaakt.
  3. Sinds 2016 is van Mandarijnen op zwavelzuur een facsimile-uitgave beschikbaar. Je kunt hier precies zien hoe Hermans zijn boek in elkaar gezet heeft. Deze editie is verschenen als deel 16 van de Volledige Werken.