China

Werkstukken en spreekbeurten

China is een enorm groot land in Aziƫ. Er wonen wel meer dan 1,3 miljard mensen, dat is dus 1300 miljoen! Maar is het wel overal in het land vol met mensen?

Vol, maar ook leeg

De hoofdstad van China is Beijing. Sommige mensen zeggen ook wel Peking. In Beijing wonen bijna 20 miljoen mensen. Dat is meer dan in heel Nederland! Andere grote steden zijn Shanghai en Guangzhou. Er wonen wel heel veel mensen in China, maar toch zijn er ook heel grote gebieden waar helemaal niemand woont. Daar is het zo bergachtig of zo droog dat er geen mensen kunnen wonen.

Landschap

Je kunt China verdelen in drie grote stukken. In het zuidwesten van het land zijn de hoge bergen. In het middenstuk zijn de woestijnen. En in het oosten is het laagland. Maar een klein gedeelte van het land is geschikt voor landbouw.

Chinese Muur

Een heel bekend bouwwerk in China is de Chinese Muur. De muur is duizenden kilometers lang. Zo lang dat je hem zelfs vanuit de ruimte kunt zien! De muur werd bijna 2000 jaar geleden gebouwd. Hij was bedoeld om het land te beschermen tegen aanvallen van buitenlandse legers. 

Panda

In China leeft een zeldzaam dier: de reuzenpanda. Hij komt alleen in China in het wild voor en er zijn niet veel panda's meer. Je noemt het een bedreigde diersoort. Misschien heb je weleens een panda in de dierentuin gezien. Ze zien er schattig en knuffelbaar uit, maar het zijn beren en die kunnen bijten. Panda's eten bamboe. Dat is taai, dus ze moeten er goed op kauwen. En ze moeten er veel van eten, omdat ze energie nodig hebben om warm te blijven. Want in de Chinese bergen is het koud. Panda's zijn dus het grootste deel van de dag druk met eten!