De leesniveaus 12-15 jaar

Lezen voor de lijst

Hier vind je een beschrijving van de vijf niveaus van Lezen voor de lijst | 12-15 jaar

 

Niveau Start

Als je een boek moet lezen, lees je het liefst dunne jeugdboeken. Je leest dan vooral boeken met veel actie en drama, zodat het lezen lekker opschiet. De hoofdpersoon is van jouw eigen leeftijd. Hij of zij maakt dingen mee die jij ook mee zou kunnen maken, zoals pesten, vriendschap of verliefdheid.

> Titellijst Niveau Start

 

Niveau 1

Je leest met niet al te veel moeite de leesboeken voor school. Populaire series spreken je aan. De boeken die je leest bevatten veel spanning en drama en lopen goed af. Je wilt meeleven met een aardige hoofdpersoon die van jouw leeftijd is.

> Titellijst Niveau 1

 

 

Niveau 2

Je vindt het prima om boeken voor school te lezen. Als je eenmaal aan een boek begint, lees je dat soms zomaar in een keer uit. Je leest om jouw eigen wereld te verkennen. Belangrijk is dat de hoofdpersoon iets verder in zijn leven is dan jij en dat je kunt lezen over zijn ontwikkeling.

Titellijst Niveau 2

 

 

Niveau 3

Je houdt van dikke boeken. Je zou soms willen dat verhalen voor eeuwig doorgaan. Je vindt het leuk als boeken iets onverwachts bevatten. Je hoeft de hoofdpersoon niet helemaal te doorgronden: je vindt het juist spannend als personages afwijken van jezelf.

> Titellijst Niveau 3

 

 

Niveau 4

Je bent altijd wel in een boek bezig. Je zoekt naar bijzondere verhalen en wilt weten hoe andere levens gaan. Je vindt het niet erg als het verhaal ingewikkeld in elkaar zit en je flink moet nadenken om er grip op te krijgen. Je hebt een duidelijke mening over de schrijfstijl en de opbouw van boeken.

Titellijst Niveau 4