Dat stomme boek
Lezen voor de lijst
De vijftienjarige Ivan en zijn klasgenoten krijgen op school de opdracht om een boek te schrijven. ADHD’er Ivan ziet dat helemaal niet zitten en heeft de titel meteen klaar: Dat stomme boek.
Omdat hij toch wat moet verzinnen, beschrijft hij een paar dagen uit zijn eigen leven: zijn verhaal gaat over hoe hij samen met zijn moeder en zusje op zoek is gegaan naar zijn plotseling verdwenen vader.
De reis voert naar Berlijn en is zo bizar, spannend en grappig tegelijk, dat je volgens Ivan het boek in een ruk uit wilt lezen. Als hij tijdens de zoektocht de mysterieuze Engelse Jo en haar hond Max ontmoet, komt het verhaal tot een onverwachte climax.
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Soms zet het verhaal je op een dwaalspoor en dan weet je niet meer wat je wel en niet moet geloven en wie je wel en niet kunt vertrouwen. Lees gewoon verder, want uiteindelijk kom je er precies achter hoe alles zit.
Het boek is zogenaamd geschreven door iemand van vijftien, maar aan het taalgebruik merk je wel dat dit niet zo is. Stoor je hier niet te veel aan, maar probeer de originele schrijfwijze te waarderen.
Om over na te denken
Hoe zou je omgaan met een vader die het ene moment depressief is en het andere moment de hele wereld aankan? Wat zou je van zo’n vader vinden en zou je al zijn acties accepteren? Hoe is het om ADHD te hebben? En hoe ga je om met het verlies van iemand die erg dichtbij staat?
Prijzen
- In 2015 genomineerd voor de prijs van de Jonge Jury. Meer informatie.
Wat anderen van dit boek vonden
'Als je het boek leest, reis je langs geweldige gedachtestromen en woordgrappen en fantasieën en boosheden en verliefdheden en echt drama. En het einde is zo indrukwekkend als het hele boek. Prachtig. Niet alleen voor ADHD’ers. Lees dat stomme boek!'
Aby Hartog, op: Leesfeest.nl
'Dit verslag van Ivan zit vol vaart en gedachtesprongen. Daarin voel je zijn ADHD alle kanten opspringen. Hij probeert zijn gedachten, die een stroom van associaties zijn, onder controle te houden, maar brengt daardoor ook de lezer in een leesversnelling. Wanneer al wat Ivan neergeschreven heeft toch net iets anders in elkaar blijkt te zitten, voel je pas hoe zijn gedachten alle kanten op kunnen springen. Dat geeft een extra kijk op de leef- en gedachtewereld van een jongere met ADHD. De personages werden raak getypeerd en hebben allemaal hun eigenaardige kantjes. Het is dan ook een boeiend reisverslag geworden, met een zeer onverwacht einde. Intrigerend.'
Mik Ghys, op: Pluizuit.be
'Tegen het einde van het boek wordt de spanning nog opgevoerd. En net op het moment dat ik begon te denken: waar moet dit heen? – want ik voelde al aankomen dat een wending in het verhaal onvermijdelijk was – wordt het verhaal op zijn kop gezet.'
Adrie Krijgsman, op: Adriekrijgsman.nl
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Meer Lezen voor de lijst over: Ouder-kindrelatie
Percy Jackson 1: De bliksemdief
Rick Riordan
-
Karlijn Stoffels
-
Anna Woltz
-
Daan Remmerts de Vries
-
Jowi Schmitz