Otis
Lezen voor de lijst
‘Hoe moest ik haar uitleggen dat ik de dag voor mijn toets drie Marokkanen had betrapt die uit een auto, waarin ik illegaal reed, schoenen wilden stelen, die eerder al door een Roemeen waren gestolen? En dat ik de politie had voorgelogen om me te helpen een verwaarloosd Afrikaans meisje van drie terug te vinden? Of dat ik bij Ghanezen langsging voor de afbetalingen aan een clandestiene bank waarvan ik de eigenaar had laten verdwijnen?’
Dat valt ook allemaal niet uit te leggen, beseft de hoofdpersoon ongeveer halverwege het boek. Deze Otis is een jongen van 17, die met zijn moeder in een flat met 1200 bewoners van 90 verschillende nationaliteiten woont, ergens in een stad in Nederland. Zijn Antilliaanse vader heeft hij nooit gekend, en hij mag er van zijn moeder ook nooit over beginnen.
Op het eerste gezicht is het leven van Otis best gewoon: hij zit in 5HAVO, heeft een bijbaantje als afwasser in een restaurant, appt en spreekt af met z’n vrienden en werkt met push-ups aan zijn conditie. Maar al in hoofdstuk 2 verandert alles, als hij op Oudejaarsavond opeens met een klein kind wordt opgescheept. Het is het begin van een reeks absurde gebeurtenissen in een paar maanden tijd.
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden (PDF)
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het verhaal van Otis wordt verteld in 45 korte hoofdstukken. Vooraf en daardoorheen lees je in een paar stukjes een ‘afscheidswake’ voor Otis’ vader: terwijl al zijn vrienden buiten koningsnacht vieren, beschrijft Otis voor zijn vader wat er in de afgelopen maanden allemaal gebeurd is. Dat is krankzinnig veel – je zult dus niet hoeven te vervelen, maar het is wel te hopen dat je het allemaal kunt blijven volgen. Gelukkig zit er genoeg spanning en humor in. De hoofdpersoon is een sympathieke jongen, door wie je je graag in het verhaal laat meenemen, ook al kun je soms je twijfels hebben over de geloofwaardigheid ervan. Saai wordt het in elk geval nooit!
Om over na te denken
Wist je dat het een grondrecht is van een kind om te weten wie zijn biologische vader is? Zou jij op zoek gaan naar je onbekende vader?
Hoe verklaar jij dat mensen zo graag willen weten waar ze vandaan komen? (Denk aan populaire televisieprogramma’s als Spoorloos, DNA onbekend en Verborgen verleden.)
Als jij zou weten dat een kind in een beroerde thuissituatie zit, wat zou jij dan doen? Wie zou jij waarschuwen?
Veel mensen willen heel graag een ander helpen, maar zélf hulp aannemen, dat doen ze liever niet. Hoe zou dat komen? En hoe is dat bij jou?
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik heb Otis met plezier en verbazing gelezen. Ik stapte in een leven dat heel ver weg staat van het mijne, wat ik ontzettend leerzaam vond. Je leest over een kant van Nederland die we niet allemaal kennen: over een jongen die vastzit, moeilijke vragen heeft over zijn bestaan en deze op een opmerkelijke manier probeert te beantwoorden. In 200 bladzijden krijg je een cursus relativeren. Door de goede dosis humor blijft het makkelijk leesbaar voor jongeren zoals ik.'
Valerie, op: martijnniemeijer.nl
'De jeugdroman Otis (2017) van Martijn Niemeijer, een spannende, thrillerachtige zoektocht naar de Antilliaanse roots van de 17-jarige hoofdpersoon, is sinds zijn verschijnen grotendeels genegeerd. (…) En dat terwijl dit bij uitstek een tekst is die een actueel verhaal vertelt, aansluit bij de voorkeur van jonge lezers voor thrillers, literaire waarde heeft én een brug kan slaan van jeugdboeken naar volwassenenliteratuur. Otis is bovendien een geliefd boek onder jonge lezers.'
Marie-José Klaver, op: neerlandistiek.nl
'Onnavolgbaar, bizar, spannend, ontroerend. Dat zijn zo’n beetje de woorden waarmee ik Otis zou willen omschrijven. Otis is een goeie gozer die de sympathie van de lezer snel verkrijgt. Zo nu en dan vragen de gebeurtenissen in het verhaal veel van de fantasie en inlevingsvermogen van de lezer. Maar Otis vergeef je die rare sprongen gewoon.'
Jolien, op: allesoverboekenenschrijvers.nl
Over de auteur
Martijn Niemeijer (1968) studeerde literatuur, maar ging vervolgens het bedrijfsleven in: hij werd directeur van een bedrijf voor natuurlijke cosmetica. Toen dat stopte, besloot hij te gaan schrijven. In 2016 verscheen zijn debuut, de jeugdroman Wat niemand ziet, die voor verschillende prijzen genomineerd werd. Een jaar later volgde Otis. Zijn volgende boek gaat over een 19-jarige Feyenoord-hooligan.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Martijn Niemeijer
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Rein van der Wiel
-
Mano Bouzamour
-
Karin Amatmoekrim
-
Alex Boogers
-
Else Beerten
-
Walter van den Berg
-
Murat Isik