Welke boeken mag ik lezen voor de lijst?

Het dunste boek dat er bestaat, graag! Nee wacht, heb je ook een boek dat verfilmd is? Lezen voor de lijst kan met allerlei boeken. Dik of dun. Spannend of grappig. Gedrukt of digitaal. Leuke boeken lezen voor de lijst: het kan écht! Met deze tips en top 10 boekenlijsten.

Lezen voor de lijst: zo zit dat

Voor de één is het een kwelling. Een HEEL BOEK doorworstelen? Kan ik niet gewoon de film kijken? Een ander roept juist: YES, eindelijk huiswerk dat niet stomvervelend is! Lezen voor de lijst is wat dat betreft net als gym. Voor de een killing, voor de ander een feest.

Waarom moet je eigenlijk lezen voor de lijst? “Ik kan toch al lezen?”, horen we je denken. Maar literatuur gaat verder dan woorden, zinnen of een leuk verhaal. Je leert de diepere betekenis ontdekken en stijlen herkennen. Daar moet je meer dan één boek voor lezen. En niet meteen de moeilijkste. Dan ren je gillend weg en wil je nooit meer lezen. Daarom zijn er leesniveaus. Zo bouw je het lezen van literatuur rustig op. Weet je niet wat jouw leesniveau is? 

Doe hier de niveautest

Boekenlijst: wat mag ik lezen?

Welke boeken je mag lezen voor de lijst hangt af van jouw school. Veel docenten staan alle boeken van de titellijst toe. Soms mogen vertalingen niet, of geeft je docent aan dat je boeken vanaf niveau 3 moet lezen. Soms mag je ook een boek lezen dat niet op de lijst staat. Check bij je docent voor je eraan begint! Tenzij je niet kunt wachten natuurlijk. Snappen we. 

Hoe vind ik een boek?

Kies een boek dat bij je past. Dan zucht je niet zoveel. Val je niet in slaap tijdens het lezen. Pijnig je je hersenen niet zo. Echt, het is de moeite om even moeite te doen. 

Maar hoe vind je dan een boek dat bij je past? Ga naar de pagina van Lezen voor de lijst | 12-15 jaar of Lezen voor de lijst | 15-18 jaar. Klik je eigen niveau aan. De titellijst kun je vervolgens filteren. Houd je van fantasy of Young Adult? Dat kun je aangeven bij Genre. Zoek je een verhaal met humor, verliefdheid of juist misdaad? Kies het Thema dat je aanspreekt.

Lees je liever op je tablet? No problemo: je kunt ook online boeken lezen. Verfijn je zoekopdracht naar e-books of zelfs luisterboeken! Of download de online Bibliotheek-app en lees je Lezen voor de lijst boeken daar.

Top 10 Lezen voor de lijst: dunne boeken

Top 10 Lezen voor de lijst: verfilmde boeken