Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen
Lezen voor de lijst
Het doodgewone leventje van de dertienjarige Henry is plotseling over als zijn oudere broer Jesse het geweer van hun vader op een ochtend meeneemt naar school. Door wat er daarna gebeurt, valt het gezin uiteen. Henry en zijn vader beginnen een nieuw leven in een nieuwe stad, waar niemand hun verleden kent. Wanneer Henry’s therapeut voorstelt dat hij een dagboek bij gaat houden, is Henry in eerste instantie afwijzend, maar al snel schrijft hij dag en nacht in zijn dagboek.
Henry wil in zijn nieuwe woonplaats onopvallend blijven, maar dit plan mislukt als hij bevriend raakt met een aantal ongewone personen op school en in het appartementencomplex. En ook al weten zij niks van zijn verleden, – nog niet, tenminste – ze helpen hem een nieuw leven op te bouwen na HET.
Bron: Susinnielsen.com
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Twee belangrijke gebeurtenissen in het verhaal worden omschreven als HET en DAT ANDERE. Je komt er al gauw achter wat HET is, maar DAT ANDERE laat best lang op zich wachten. Je hebt de informatie niet nodig om het verhaal te snappen of mooi te vinden. Lees gewoon verder tot je bij het antwoord bent.
Het verhaal is geschreven als een echt dagboek: soms zijn zinnen doorgestreept; soms gaat het verhaal ineens over iets heel anders dan daarvoor. Probeer niet te snel te lezen, zodat je niets mist.
Om over na te denken
Moet jij je schuldig voelen voor iets wat je broer heeft gedaan? Wanneer kun je iemand vergeven en wat moet iemand hebben gedaan om dat echt onmogelijk te maken? Hoe verandert een gezin als er één gezinslid wegvalt? Hoe belangrijk is de mening van anderen voor je? Hoe ga je om met pestkoppen?
Prijzen
- Bekroond met een Zilveren Griffel (2019) | Meer informatie
Wat anderen van dit boek vonden
'Je leest Henry’s ongemakkelijke dagboek, wat hij moet bijhouden van zijn therapeut Cecil. Henry vertelt vol humor en je moet echt gniffelen om zijn observaties en meningen. Maar tussendoor voel je het immense verdriet, het schuldgevoel en de woede… Want er is iets vréselijks gebeurd, daar zullen Henry en zijn vader mee moeten leren leven en dat zal ze niet lukken door het dood te blijven zwijgen.'
Judy, op: Bol.com
'Weer zo’n prachtige jongerenroman van Susin Nielsen. In tegenstelling tot haar vorige boeken is ditmaal een tamelijk normale jongen de hoofdpersoon, al heeft Henry wel zo iets verschrikkelijks meegemaakt dat hulp van een therapeut noodzakelijk is. Het zijn juist de mensen in Henry’s omgeving die afwijken van de mainstream: Jesse, Farley, Alberta. Jesse leer je alleen kennen door wat Henry mondjesmaat over hem loslaat, maar Farley en vooral Alberta zijn fantastische personages, op wie je heel erg gesteld raakt.'
Op: Lezenisleuk.nl
'Susin Nielsen is een ster in het verwoorden van de dromen, zorgen en gedachten van tieners. Dat bewees ze al in haar lovend ontvangen jeugdromans, Wij zijn allemaal moleculen, Optimisme is dodelijk en Woordnerd. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is haar rauwste, pijnlijkste boek tot nu toe – en misschien daarom wel het mooiste. En gelukkig is haar relativerende humor nooit ver weg.'
Op: Lemniscaat.nl
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Susin Nielsen wilde altijd al schrijfster worden; op een paar jaar na waarin ze het liefst een musicalster wilde zijn. Helaas kon ze niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren. Toen is ze maar voor de Canadese televisie gaan schrijven en dat doet ze nog altijd. Na aan veel series te hebben meegewerkt, schreef ze haar eerste jeugdroman Woordnerd. Dit boek werd meteen een succes, net als haar andere boeken die sindsdien verschenen zijn. Ook Iets heel bijzonders staat op Lezen voor de lijst (N2). Nielsen wordt wel omschreven als de Canadese John Green.
Bron: Lemniscaat.nl
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
R.J. Palacio
-
Tiny Fisscher
-
Clare Fisher
-
Sjoerd Kuyper