Mensen zonder uitstraling
Lezen voor de lijst
'Mensen zonder uitstraling', dat zijn volgens de theatrale moeder van de hoofdpersoon verschrikkelijke mensen; die zijn nog erger dan lelijke mensen.
De vertelster is pas 13 als haar moeder, een mislukte actrice, overlijdt aan kanker. Het meisje en haar vader, een psychotherapeut die ook al niet zo goed gelukt is, blijven over. Samen proberen ze er het beste van te maken. In korte hoofdstukken volg je het verdere leven van de vertelster die graag verhalen schrijft en aan een dwangneurose lijdt. Ze probeert uit te blinken, wil een mens met uitstraling zijn, maar waarin en hoe? 'Laat jezelf zien!' riep haar moeder altijd. Maar hoe? Als ze begin dertig is probeert ze een boek te schrijven. Zal het haar lukken om een roman te schrijven?
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Als je van avontuurlijke verhalen houdt, is dit boek niet zo geschikt. Want er gebeurt niet veel in het debuut van Posthuma: dit is een roman die je leest voor de stijl. Niet voor iedereen dus.
De stijl van Mensen zonder uitstraling is helder en duidelijk, maar ook traag en sober, met af en toe wat fijne humor. De hoofdpersoon piekert, voelt zich eenzaam, fantaseert over de dood en doet verder niet veel. Posthuma zei zelf over haar debuut: 'Er zit een bepaalde leegte in het boek die ik er bewust in heb gelegd. Ik wilde het leven beschrijven van iemand die niet in beweging komt.' Lezers die van mooie zinnen, lichte ironie en aangrijpend drama houden, zullen Mensen zonder uitstraling zonder moeite uitlezen.
Let op: de korte hoofdstukken staan niet in chronologische volgorde. Maak eventueel een tijdlijn om een en ander beter te kunnen plaatsen.
Om over na te denken
Hoe verwerk je het verlies van een dierbare?
Wat als je niet aan de hoge verwachtingen van je ouders kan voldoen?
Besta je wel echt, of ben je een verzinsel van anderen?
Prijzen
- ANV Debutantenprijs Meer informatie.
- Hebban debuutprijs Meer informatie.
- Dioraphte Literatour Prijs Meer informatie.
- Boekhandelsprijs Meer informatie.
De schrijfster leest voor
Vlogboek
Wat anderen van dit boek vonden
Er staan nog geen besprekingen van leerlingen van dit boek op scholieren.com
'Posthuma vertelt op een laconieke wijze: er wordt niet sentimenteel gedaan, noch wordt alles gepsychologiseerd, ondanks dat de vader van de hoofdpersoon psychiater is. Het laatste hoofdstuk gaat over het sterven de moeder, maar zelfs dat weet Posthuma indrukwekkend licht te houden.'
Coen Peppelenbos, op: tzum.nl
'Telkens weer vreemde types in alledaags-malle situaties, telkens anekdotes die geschreven zijn op de pijnlijke lach. Telkens weer de (jonge) vrouw die het leven ondergaat en daaronder lijdt. Weinig ontwikkeling. Je denkt ook: zó geschift zijn die mensen toch niet. Ze zijn vooral knullig, onhandig, menselijk. Die ik-persoon ís een beetje puberaal – tot lang nadat ze de puberleeftijd ontgroeid is.'
Thomas de Veen, op: nrc.nl
'Het is niet je alledaagse verdrietige dochter-verliest-moeder boek, boeken waar niets mis mee is, maar het maakt dit boek speciaal. Ontroerend, maar zo hier en daar met een knipoog.'
Renee (20-29 jaar), op: bol.com
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Jente Posthuma (1974) studeerde Frans en literatuurwetenschap en is schrijver en freelance
journalist. Ze schreef artikelen en interviewde schrijvers, acteurs en kunstenaars voor De Groene Amsterdammer en NRC-Next. Daarnaast publiceerde ze korte verhalen in literaire tijdschriften zoals Das Magazin, De Revisor en de Gids. In 2012 won ze de A.L. Snijdersprijs voor het beste zeer korte verhaal. Posthuma groeide op in Twente en woont in Amsterdam.
Mensen zonder uitstraling is haar debuutroman. Haar tweede roman Waar ik liever niet aan denk (2020) werd in het Engels vertaald door Sarah Timmer Harvey, en werd genomineerd voor de International Booker Prize 2024 (shortlist). In 2023 verscheen Heks! Heks! Heks!, waarin Posthuma oude heksensagen hervertelt.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Jente Posthuma
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Kim van Kooten
-
Nilgün Yerli
-
Vonne van der Meer
-
Griet op de Beeck