Onder de paramariboom
Lezen voor de lijst
Johannes is een volwassen Nederlander, die opgegroeid is in Dordrecht en Almere. Hij is niet wit, maar hij voelt zich gewoon Hollands. Hij weet wel dat hij gemengd, half, is, maar hij wil niet 'een van de anderen' zijn; hij is een Nederlander. Zelf ervaart hij geen verschil tussen zwart en wit, maar een paar pestkoppen in zijn jeugd denken er anders over. Ook informeren volwassenen bij de kleine Johannes waar hij echt vandaan komt, en vragen studiegenoten naar zijn mening over de kwestie-Zwarte Piet. Pas als hij 29 is, bezoekt hij samen met zijn moeder Suriname, het land waar zij is geboren en dat ze als negentienjarige, tegen haar zin, moest verlaten.
Met zijn moeder bezoekt Johan haar geboortehuis, eet hij de lekkerste roti van zijn leven, ontmoet hij familieleden en maakt hij kennis met de Surinamers in Paramaribo. Johan voelt zich onverwachts thuis en ondanks dat de Surinamers hem een blaka bakra (zwarte blanke) noemen, ervaart hij voor het eerst dat hij een Surinamer is. Hij ontdekt dat hij niet 'halfbloed' maar 'dubbelbloed' is.
Johan wordt niet alleen verliefd op 'Su', maar ook op Jaantje, een Hongaars-Nederlands meisje. Door de reis naar Paramaribo leert Johan veel over zichzelf, maar ook over zijn gezin en zijn langdurig depressieve moeder. In Paramaribo komen moeder en zoon dichter tot elkaar, maar zijn zij ook in staat om oud zeer te verwerken?
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek of karaokeboek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Met 268 bladzijdes is Onder de paramariboom een redelijk dik boek. Begin gewoon, want Johan Fretz schrijft in heel begrijpelijke taal en laat de ik-figuur, Johannes, op een luchtige ‘feel good’ manier zijn verhaal vertellen. In het verhaal komen veel Surinaamse woorden en uitdrukkingen voor die allemaal worden vertaald. De ik-figuur doet in korte hoofdstukken (van dag 0 tot dag 8) verslag van zijn verblijf in Paramaribo. De dagen worden afgewisseld met flashbacks over zijn jeugd. Zo leer je de ik-figuur en zijn gezin veel beter kennen.
Om over na te denken
Word jij weleens beoordeeld op je huidskleur? Ben jij je altijd bewust van je kleur? Is dat alleen een probleem(?) voor mensen 'met een kleurtje'? Ervaar jij verschillen tussen zwart en wit?
Denk jij wel eens na over jouw oorsprong? Bepaalt je oorsprong wie je bent?
Ben jij nieuwsgierig naar waar je (voor-)ouders vandaan komen?
Als een van jouw ouders uit een ander land komt, maar jij bent hier geboren, ben je dan een halve of een hele Nederlander?
Wat als je je nergens thuis voelt?
Prijzen
Bekroond met de Boekhandelsprijs 2019. Meer informatie.
Wat anderen van dit boek vonden
'Hartverwarmend, dit boek en de verzoenende toon ervan. Een talent dat zware thema’s zo lichtvoetig kan bespreken moeten we koesteren.'
Victor de la Vieter, op: hebban.nl
'Als je de Surinaamse cultuur een beetje kent is dit echt een heerlijk en grappig boek om te lezen. Het boek leest makkelijk, is grappig en onderhoudend.'
Sunnyside60, op: bol.com
'Tantes en ooms bezoeken, roti eten en een boottochtje maken. Wat wil de schrijver zeggen met die aaneenrijging van anekdotes? Thema's als identiteit, racisme, het verlangen ergens bij te horen en verschillen tussen culturen worden aangestipt, maar niet uitgewerkt.'
Bo van Houwelingen, in: de Volkskrant
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Johan Fretz
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Mano Bouzamour
-
Nilgün Yerli
-
Karin Amatmoekrim
-
Alex Boogers
-
Murat Isik