Gebr.: Opdracht

Opdracht niveau 4 | Hoofd- en bijzaken van een boek

Het maken van een mindmap is een goede manier om je gedachten over een boek te ordenen. In deze opdracht ga je een mindmap maken bij Gebr.

Titel Gebr.
Niveau boek niveau 3
Opdracht niveau 4 | Hoofd- en bijzaken van een boek
Studielast 2 uur
Werkvorm tweetal
Focus hoofd- en bijzaken van een boek
Je leert een grafische voorstelling maken van een boek
Gemaakt door Annemarie Drost

Stap 1


Gebruik bij voorkeur een vel papier op A3-formaat. Noteer de titel van het boek in het midden. Onder of boven de titel maak je een tekening of plak je een afbeelding die het boek typeert. Dit is het beeld dat het boek bij jou oproept.


Stap 2


Teken vanuit de titel acht takken. Elke tak heeft een andere kleur. Alle takken corresponderen met literaire begrippen.

Aan de rechterkant zijn dat (met de klok mee):
- plot
- personages
- perspectief/vertelsituatie
- tijd
- ruimte

Links staan:
- symbolen
- motieven
- thema


Stap 3


Vul de takken met steekwoorden en tekeningetjes. De takken kunnen zelf ook weer vertakken. Als jullie moeite hebben met sommige takken, kunnen jullie op internet zoeken naar meer informatie. Wees echter wel kritisch: niet alle informatie is even betrouwbaar. Bestudeer eventueel ook de Literaire theorie.


Stap 4


In een goede mindmap moet je alle onderdelen met elkaar kunnen verbinden. Wat jullie bijvoorbeeld bij 'Motieven' hebben opgeschreven, moeten jullie kunnen relateren aan wat er bij bijvoorbeeld 'Plot' staat. Controleer samen of jullie mindmap klopt.


Stap 5


Presenteer jullie mindmap aan jullie docent door een korte toelichting te geven bij wat jullie hebben getekend en opgeschreven.

(Literaire) theorie

'Motieven en symbolen' in: Joke van Balen, e.a., Basisboek literatuur. Uitgeverij kleine Uil, Groningen, 2009, p. 113-114