KliFi
Lezen voor de lijst
Het is 2030. Nederland is inmiddels een republiek. Het land wordt geleid door een president, die regeert via Twitter (al zijn uitspraken worden afgedrukt in rode hoofdletters) en die in allerlei opzichten doet denken aan Thierry Baudet. Het is maar een milde herfststorm, relativeert hij, als het land voor het eerst in de geschiedenis wordt getroffen door een verwoestende orkaan.
Jákob Hemmelbahn, 84 jaar oud, werkt in dit boek aan een boek over de grote overstroming die het gevolg is van de orkaan. Zijn eigen huis staat op een terp, dus de ramp raakt hem niet direct. Maar dan worden allerlei slachtoffers - klimaatvluchtelingen - bij hem ondergebracht. Hij verwerkt hun verhalen in zijn boek. De overheid volgt zijn verrichtingen op de voet: zo kunnen ze mooi de vluchtelingenbewegingen controleren én de berichtgeving en beeldvorming bijsturen. Wil de schrijver daaraan meewerken?
Leen het e-book of luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
KliFi is vast een heel ander boek dan je gewend bent: het is een allesbehalve traditionele roman. Ten eerste door hoe het eruit ziet: met enorme typografische variatie – verschillende lettertypes en ook handschrift, kleurgebruik (uitspraken van de president in rode hoofdletters), doorhalingen en weggelakte tekst; in de papieren uitgave van het boek is dat allemaal heel mooi zichtbaar, maar hoe zit dat bij een luisterboek of e-book?
Daarnaast wordt het boek als het ware ‘uitgevonden’ waar je bij zit: de hoofdpersoon is bezig zijn boek te schrijven, maar er is veel input van anderen en ook veel commentaar op wat hij schrijft. In de chaotische omstandigheden waarin hij zijn werk moet doen, wordt de chaos daardoor nog groter. Bovendien speelt het verhaal in de toekomst. En dan is er ook nog zoiets als ironie: wanneer moet je serieus nemen wat je verteld wordt?
Het is op zich geen ingewikkeld verhaal, maar je moet wel je hoofd erbij houden.
Om over na te denken
Dit boek heeft een titel én een ondertitel om over na te denken: KliFi. Woede in de republiek Nederland. Wat is ‘klifi’? Hoezo woede? De republiek Nederland: goed idee?
‘People have always had different opinions. Now they have different facts.’ (Eén van de motto’s van KliFi)
De meningen over ‘klimaat’ zijn sterk verdeeld. Volgens de een staat de wereld aan de rand van de afgrond, de ander noemt dat nonsens en hysterie. Hier kan de waarheid niet in het midden liggen. Waar sta jij?
Klimaatverandering als hoofdonderwerp voor een roman – actueel is dat zeker, maar kan het ook een goed boek opleveren? Gaat dit boek eigenlijk wel over klimaat?
‘Dit is geen verhaal over ‘Nederland na een klimaatramp’. KliFi is een roman over schrijverschap - waarin (o, ironie) precies die vragen worden gesteld waar de recensies een ontkennend antwoord op geven: mag kunst nog bestaan in een wereld in crisis?’ (Yra van Dijk)
‘Wil men als schrijver echt rebelleren, dan is emigratie de beste oplossing. Of zelfmoord natuurlijk. Altijd een prima keuze.’ Is een boek een geschikt middel om te protesteren? Van Dis heeft zelf ooit gezegd dat ‘literatuur behalve kan ontspannen ook kan activeren. Onrust zaaien. Met een beetje geluk laat een goed boek je anders naar de wereld kijken.’
De schrijver over zijn boek
Wat anderen van dit boek vonden
'KliFi speelt zich af in een denkbeeldige maar niet ondenkbare toekomst, die gebaseerd is op gebeurtenissen uit de recente vaderlandse geschiedenis en wereldpolitiek. Er komt veel voorbij: van de klimaatcrisis, die het land in een vrije val doet belanden, fake nieuws en feitenontkenning (Klifi staat voor ‘klimaat fictie’), het verval van de rechtsstaat, de teloorgang van de vrijheid van meningsuiting en een op handen zijnde Nexit, tot de migrantenproblematiek en voelbare dreiging van een Srebrenica-achtige deportatie van vluchtelingen.’
Annemarie Heuts, op: hebban.nl
‘De stijl van Adriaan van Dis in deze roman is puntgaaf: heldere taal, korte zinnen, beeldrijke passages, humor, sarcasme en cynisme in één. En soms vilein. (…) KliFi is een roman over laf of lef. Goed te verteren vanwege de ironische, soms zelfs cynische ondertoon. Van Dis noemt de roman zelf een boze vertelling en die typering is misschien wel terecht.’
Cees van der Pol, op: scholieren.com
‘Een belangrijke vraag vind ik toch: wordt de lezer nu daadwerkelijk wakker geschud door dit literaire pamflet? Bij mij roept het vooral vragen op, en dat is over het algemeen een goed teken. De lezer van literatuur zoekt immers niet per se antwoorden in een boek. De vraag die mij echter vooral bezighoudt, is: is dit boek niet veeleer een persiflage op het pamflet, in plaats van een daadwerkelijke roep om sociale betrokkenheid en ontferming over het klimaat?’
Dietske Geerlings, op: deleesclubvanalles.nl
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Adriaan van Dis (1946) is een veelzijdig, geëngageerd schrijver, getuige romans als Indische duinen, Tikkop (allebei ook op deze site, op N3) en De wandelaar. In 2015 won Ik kom terug de Libris Literatuurprijs en kreeg Van Dis de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre.
Van Dis is ook een bekende figuur in de media. Zijn televisieprogramma met gasten uit de wereld van de kunst, de literatuur en de wetenschap ontwikkelde zich tot een legendarisch boekenprogramma. Nu is hij zelf een graag geziene gast in talkshows.
In november 2021 zet de campagne ‘Nederland leest’ Van Dis’ De wandelaar uit 2007 centraal.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Adriaan van Dis
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Auke Hulst
-
John-Alexander Janssen
-
Wytske Versteeg
-
Hanna Bervoets
-
Tommy Wieringa
-
J. Bernlef